Româncele fug de naşterea naturală

Data publicării:
462270656

Andreea Krener a născut acum două zile o fetiţă pe cale naturală. Este al doilea copil al familiei, după ce acum trei ani a adus pe lume un băiat. Atunci, a fost o cezariană de urgenţă. După aceste experienţe, ar recomanda naşterea naturală.

„Nu zic că a fost foarte uşor, dar nici criminal de greu, cum mă aşteptam. E singura durere bună pe care o are omul în toată viaţa lui. Recuperarea a fost destul de grea după cezariană”, spune Andreea.

Cu toate acestea, în ultimii patru ani, numărul femeilor care nasc prin cezariană a crescut cu 10%.

Teama de durere, travaliul îndelungat şi posibilele erori medicale le fac pe gravide să evite metoda naturală. Iar unii medici le înţeleg.

La nivelul oraşelor mari, desigur că obstetrica şi evoluţia practicii acestei specialităţi este corespunzătoare standardelor europene în multe, foarte multe spitale, dar există multe alte spitale prin provincie unde nu putem neapărat vorbi despre monitorizare corespunzătoare secolului al XXI-lea în travaliu. Nu există monitorizare biochimică şi, atunci, medicii apelează mult mai uşor la cezariană”, spune Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.

Deşi naşterea prin cezariană este mai simplă şi pentru mame şi pentru medici, tot doctorii atrag atenţia că operaţia are şi efecte nedorite.

„Pentru mamă, faptul că a avut o cezariană are impact major asupra viitorului procreativ, lăsând la o parte complicaţiile post operatorii”, spune medicul Iosif Niculescu.

Pentru a reduce numărul cezarienelor, în ultimii doi ani, Ministerul Sănătăţii a refuzat să deconteze operaţiile efectuate la cerere, mai întâi în mediu privat, apoi la stat. Măsura nu a avut efectul aşteptat.

În mediul privat, indiferent de tipul naşterii, tariful variază între 5.000 şi 10.000 de lei. Diferenţa se simte atunci când mama optează pentru o maternitate de stat. În cazul în care naşte normal, ea scoate, în mod informal, din buzunar, între 700 şi 1200 de lei, în timp ce pentru o cezariană plăteşte 2.500 de lei.

Anul trecut, statul a decontat cel mult 200 de lei pentru o cezariană de urgenţă, în sistemul public de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri