România nu are protocol național pentru tratarea arsurilor grave

Data publicării:
INFECTII VICTIME - captura

Adrian Stănculea, şeful Secţiei ATI, Spitalul de Arsuri: „Am avut 27 de bolnavi internaţi în spital, din care au decedat 6, iar care au decedat aproape sigur din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi.”

La mai bine de o lună de la tragedia Colectiv, un medic de la Spitalul de Arsuri recunoaşte că infecţiile luate din spital au agravat starea a trei dintre tinerii răniţi şi au dus chiar la moartea lor.

Şi unul dintre doctorii străini care a preluat răniţi români recunoaşte că pacienţii au venit cu infecţii greu de tratat.

Serge Jenesse, coordonatorul Centrului de Arsuri din Bruxelles: „Unul dintre lucrurile pe care l-am constatat în momentul în care pacienţii au sosit şi în zilele care au urmat este acela că aceştia erau purtătorii unor bacterii rezistente.”

Şi dacă pentru despistarea infecţiilor din spitale România are totuşi un protocol şi proceduri stabilite, nu acelaşi lucru se poate spune în cazul pacienţilor care au suferit arsuri.

„O problemă gravă a sistemului medical din România a fost scoasă la iveală: nu există un protocol naţional pentru tratarea arsurilor grave. În lipsa acestuia, pacienţii sunt trataţi în funcţie de cunoştinţele fiecărui medic în parte, dar şi de resursele de care dispun unităţile sanitare”, relatează Maria Rohnean, corespondent Digi24.

Adrian Stănculea, şeful Secţiei ATI, Spitalul de Arsuri: „În protocol se spune că dacă mâna-i arsă circular trebuie incizată, dar nu spune cu ce trebuie pansată sau cu ce creme se dă, asta decide medicul curant.”

Părinţii tinerilor care şi-au pierdut viaţa în spital reclamă modul în care au fost trataţi copiii lor.

Eugen Iancu tatăl unui victime din Colectiv: „Copilul meu a fost adus de persoane private la un spital care nu era de specialitate arşi, nu vreau să acuz, ce-am văzut eu în spitalul ăla, ce eforturi au făcut oamenii. Dar undeva, ceva s-a întâmplat... este destul să spun că băiatul meu a adormit ultimul dimineaţa, în condiţiile în care avea arsuri mari.”

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii în noaptea tragediei de la Colectiv, a fost mulţumit de intervenţia subordonaţilor săi: „Ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii.”

Guvernanţii anunţă însă că un nou program naţional pentru pacienţii cu arsuri grave va fi demarat de anul viitor.

Răniți din Colectiv, uciși de infecții din spital

Ministerul Sănătăţii: Spitalele au avut medicaţie pentru tratarea infecţiilor nosocomiale. Răniţii din #Colectiv au decedat în principal din cauza leziunilor pulmonare grave

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri