România rămâne fără vaccin antigripal

Data publicării:
vaccinare - mfax-1

Una dintre soluții ar fi ca oamenii să cumpere vacicinul din farmacii, dacă îl găsesc. Având în vedere că Ministerul Sănătății cumpără de obicei un milion de doze și le oferă gratuit persoanelor supuse riscului, producătorii aduc puțin vaccin în farmacii.

Ceea ce se întâmplă anul acesta este o situație fără precedent, niciodată Ministerul Sănătății nu a fost în situația ca la această dată să nu dispună de vaccinul antigripal.

La 15 noiembrie ar fi trebuit să înceapă campania de vaccinare, dar producătorii care ar fi trebuit să îl vândă către Ministerul Sănătății spun că au primit foarte târziu comenzile și nu îl pot pune la dispoziția ministerului.  

„Este sezonul rece, ne aşteptăm să fie gripă, nu putem să spunem dimensiunea gripei, dar în fiecare an a fost, va veni şi în acest an”, spune dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România

În aceste condiţii, cei care vor dori să se vaccineze vor trebui să cumpere serul din farmacii, dacă îl vor găsi acolo. De-a lungul unui sezon gripal, în farmacii nu se găsesc mai mult de 200.000 de doze în toată ţara.

„O singură persoană cu gripă, dar o gripă autentică, însemnând febră peste 39 grade şi stare generală modificată, poate să transmită această viroză în jur la încă 5-6-10 persoane, aşa încât vă daţi seama ce se întâmplă în plină epidemie dacă găsim o populaţie nevaccinată, 10-15-20 la sută din populaţie”, avertizează dr. Dan Pletea, medic de familie.

În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă între 30 şi 40 de lei. Stocurile sunt însă limitate din cauză că valabilitatea este de doar un an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri