Românii care suferă de Parkinson, lăsați fără tratament chiar în luna internațională de luptă împotriva bolii

Data publicării:
medicamente parkinson

72.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson şi 10 la sută dintre ei folosesc plasturi speciali care au efect calmant şi de control al mişcărilor. Unul dintre ei este dependent de 10 ani de ei şi a avut o surpriză neplăcută zilele trecute: nu mai sunt compensaţi.

Când doamna doctor a intrat în calculator să-mi dea reţeta, nu intra medicamentul respectiv, nu i-l accepta, spunea că nu există, medicament care cu două-trei zile îl prescrisese. 600 de lei costă o cutie, nu am putut să iau momentan decât 10 plasturi. Nu poate să stea fără acest medicament”, spune Tanţa Dincă, fiica unui pacient cu boala Parkinson.

Problema este cu atât mai mare cu cât, în majoritatea cazurilor, plasturii nu pot fi înlocuiţi cu alt tratament.

Acest medicament este unic pentru pacienţii care au tulburări de deglutiţie, care nu pot înghiţi, care au tulburări digestive”, explică Mihai Titus Vasile, medic neurolog.

În faţa unui val de plângeri din partea medicilor şi a pacienţilor, responsabilii din sănătate şi producătorii se acuză reciproc.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a acestor medicamente şi-a schimbat denumirea comercială. În scurt timp, acest medicament va fi reintrodus în lista de medicamente compensate şi gratuite”, declară Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Producătorii internaţionali de medicamente au trei ipoteze: fie vorbim despre eliminarea intenţionată din lista de compensate, fie despre o eroare de redactare sau chiar scoaterea abuzivă în cazul în care furnizorul şi-a schimbat numele. Niciuna dintre aceste situaţii nu poate fi rezolvată mai devreme de 1 mai”, relatează Ivona Roşu, reporter Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri