Sari la conținut
News Alert

Românii cu boli cronice vor fi primiţi la medic doar o dată pe lună


Doina Lăpuşneanu suferă din anul 2000 de poliartrită reumatoidă, boală cronică. Astăzi, femeia a aflat de la medicul său are dreptul doar la un consult de specialitate în fiecare lună. 

Consider că dacă boala e cronicizată nu e normal să ai dreptul doar la o singură consultaţie, pentru că între timp poate să mai intervină şi altceva şi atunci ce faci? Unde te duci? Stai cu zile acasă”, a declarat o pacientă. 

Medicii din policlinici spun că, după intrarea în vigoare a noului contract cadru, casa de asigurări nu mai decontează a doua sau a treia consultaţie. 

„Să zicem, vine cu pacient cu trimitere pentru suspiciuni de tiroidită. Îl vezi la ecograf, îi zici da, e posibil să fie tiroidită. Nu trebuie să îl trimiţi să îşi facă analize? Hormonii, anticorpii, se reîntoarce, peste două-trei zile, adică a doua consultaţie”, a precizat Dan Pereţianu, medic endocrinolog. 

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun însă că situaţia era aceeaşi şi înainte de schimbarea normelor. 

Atât vechile norme, cât şi noile norme prevedeau o consultaţie trimestrială sau anuală, în funcţie de decizia medicului specialist, pentru o afecţiune cronică. Pacientul diagnosticat cu o boală cronică la ieşirea din spital, mai poate beneficia în cursul aceleiaşi luni de încă două consultaţii la medicul specialist. De asemenea, în cazul acutizării bolii cronice de care suferă pacientul, cu trimitere de la medicul de familie, acesta poate beneficia de o consultaţie la medicul specialist, chiar dacă în acea lună a mai beneficiat de una”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS. 

În normele de anul trecut se spune că CAS suportă contravaloarea a două consultaţii pentru cazuri care necesită urmărirea evoluţiei sub tratament al pacientului în ambulatoriu”, a spus Dan Pereţianu, medic endocrinolog.