Sari la conținut

Românii înghit antibiotice cu pumnul. Efectele secundare ale acestui obicei

Pe lângă probleme digestive şi alergii, consumul în exces face ca organismul să nu mai reacţioneze la aceste substanţe atunci când avem cu adevărat nevoie. Tocmai de aceea Comisia Europeană vrea să interzică strict consumul de antibiotice fără reţetă. 

Testele de rezistenţă la antibiotice sunt unele de rutină şi se realizează în toate laboratoarele de microbiologie din ţară. Totuşi, pentru cazurile grave, în care bacteria nu cedează la niciun antibiotic, probele merg în centre specializate din Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balş sau în laboratoarele centrelor universitare.

Prelevarea şi testarea se fac numai la indicaţia medicului, iar costurile sunt suportate de stat. Potrivit Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor, românii sunt printre cei mai rezistenţi europeni la antibiotice: 30% sunt rezistenţi la antibioticele pentru stafilococul auriu, 25% au infecţii cu germeni multirezistenţi şi 6% la penicilină.

25.000 de europeni mor din cauza bacteriilor rezistente la tratament. Tocmai de aceea Comisie Europeană vrea să interzică strict consumul de antibiotice fără reţetă. La noi, deşi există o reglementare în acest sens, farmaciştii o ignoră deseori.

Pe aceeași temă