Sari la conținut

Salamul 100% dietetic, inventat de studenți români

După doi ani de cercetare, în laboratorul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi a luat naştere un salam 100% dietetic, în care grăsimea animală a fost înlocuită cu uleiuri vegetale.

Cristi Tudose, inginer tehnolog industrie alimentară: Preparatul din carne are în compoziţie carne de vită, carne de porc, ulei de măsline extravirgin şi ulei de palmier. Conţinutul de clorură de sodiu a fost redus cu 50%.

Cristi Dima, asistent: Iată, acest mozaic fals este format din grăsime vegetală, din uleiul de palmier în combinaţie cu uleiul de măsline, care după răcire s-a solidificat şi dă impresia de grăsime animală.

Studenţii gălăţeni au posibilitatea de a crea astfel de produse şi datorită acestei staţii pilot, reabilitată prin intermediul unui proiect european în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro”, transmite corespondentul Digi24 Georgiana Ciurea.

Cu salamul numit Mozaic studenţii gălăţeni vor participa la concursul Ecotrophelia, o competiţie prin care tinerii sunt stimulaţi să realizeze produse noi, unice pe piaţă. Etapa naţională va avea loc la sfârşitul lunii, în Timişoara.

Petre Alexe, decan Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Ei intră într-un război, într-o competiţie permanentă, asta înseamnă economia. Economia nu te menajează.

La aceeaşi competiţie vor mai participa alţi trei studenţi cu prăjitura pe băţ Lolly CakeAlexandra Creţu, studentă: Ingredientele pe care le conţine sunt naturale şi totodată este un produs aglutenic, care nu conţine gluten. Odată cu lansarea pe piaţă a prăjiturii, tinerii vor să introducă în România şi conceptul de produs în aşteptare.

Bogdan Păcuraru, student: Cei care nu îşi permit să îl cumpere îl primesc gratis, pentru că el este plătit anterior de către cel care cere produs în aşteptare.

17 produse realizate de studenţii din Galaţi, 14 din domeniul cărnii şi trei din cel al lactatelor, se află deja pe piaţa alimentară din România.