SĂNĂTATE. Primele negocieri de la minister au eșuat, protestele medicilor vor continua

Data publicării:
santate 2

Primele negocieri dintre reprezentanţii medicilor şi asistenţilor şi cei ai Ministerului Sănătăţii s-au încheiat, duminică, fără niciun rezultat în privința celor mai importante revendicări. 

Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere pe tema majorărilor salariale pentru rezidenţi. În timp ce sindicaliştii cer dublarea veniturilor, ministrul Sănătăţii propune o creştere cu maximum 20 la sută. În plus, reprezentanţii medicilor nu sunt de acord cu alocarea acestor bani tot din veniturile ministerului.

Două ore a durat întâlnirea dintre reprezentanţii protestatarilor şi cei ai Ministerului Sănătăţii. În discuţie s-au aflat principalele revendicări: creşterea bugetului alocat Sănătăţii, dublarea salariilor medicilor rezidenţi şi statutul cadrelor medicale şi al spitalelor. Cele două parţi nu au ajuns la un acord, iar protestele vor continua.

Am rămas în divergență referitor la dublarea salariilor medicilor rezidenți. Am spus că prin economiile pe care încercăm să le facem, procentele care vor reieși să le utilizăm pentru o creștere a salariilor rezidenților”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

„Ministrul vrea să ia din interiorul sistemului și bineînțeles că e între 2 și 20 la sută. Lucru cu care nu suntem de acord. Solicităm, deci, dublarea veniturilor rezidenților și ne vom menține punctul de vedere”, a precizat Vasile Astăsătoae, preşedintele Colegiului Medicilor .

În schimb, toată lumea este de acord că până în 2016, bugetul Sănătăţii trebuie să ajungă la 6 la sută din PIB. Numai că niciun reprezentant al Ministerului de Finanţe, instituţia care are ultimul cuvânt la împărţirea banilor publici, nu a participat la întâlnire.

„Până atunci nu trebuie să se aștepte și e nevoie să se facă o prioritizare a modului în care se vor aloca procente în fiecare an ca sa se ajungă la acest stadiu. Am convenit că putem să creștem finanțarea sistemului sanitar ca sa ajungem la 6 la sută și din alte surse. Am identifocat alte patru canale. Urmează să le aprofundăm și în final toate să meargă să fie apreciate de către Guvern”, a declarat Eugen Nicolăescu.

În privinţa celorlalte revendicări, cum ar fi statutul spitalelor şi legea unică a salarizării, ministerul şi protestatarii au decis să mai negocieze.

În orice caz, medicii vor protesta şi în zilele următoare.   

Ce a spus Raed Arafat la Digi24

Sâmbătă seara, invitat la emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a recunoscut că principala problemă a medicilor este cea a salarizării. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii caută soluţii, afirmă Raed Arafat: „Nimeni nu poate să spună că medicii noştri sunt plătiţi corect. Noi încercăm să găsim soluţii prin care să crească venitul medicului.

Cum s-ar putea realiza acest deziderat? „Poate să se facă permiţănd medicului să aibă o activitate suplimentară în spital, în ambulatoriu sau chiar în spital, pentru pacienţii care vor neapărat la medicul respectiv, şi care ar plăti o taxă din care cea mai mare parte o ia medicul, apoi echipa lui şi spitalul”, arată secretarul de stat Raed Arafat.

Cei mai dezvantajaţi de sistem sunt medicii rezidenţi, care sunt plătiţi cu un salariu mediu de 700 de lei. Ministerul Sănătăţii are însă alte planuri pentru ei: dublarea remuneraţiei. „1400, 1300 de lei, pentru ca rezidentul să se descurce. Peste tot (în alte state – n.red.) rezidenţii au un salariu de început mic, dar care le permite să trăiasca decent. La 700 de lei nu-şi permite să trăiască decent”, subliniază secretarul de stat.

Medicii mai au însă o problemă majoră: cea a condiţiilor de lucru din spitale. „Şi locul de muncă contează foarte mult. Dacă medicul nu are cu ce lucra, nu are echipamentele, nu are totul, din nou va pleca. Satisfacţia unui medic - eu ca medic v-o spun - este să ştiu că eu, ca medic, am tot ce îmi trebuie”, a repetat Raed Arafat.

Medicii au protestat în această săptămână timp de trei zile în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de salarizarea din sistemul medical, ameninţănd cu demisii în bloc în cazul nerezolvării acestui aspect. Sindicaliştii au anunţat că vor picheta luni şi sediul Ministerului de Finanţe.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri