Scumpirile în valuri şi schimbările economice şi financiare ale anului 2013

Data publicării:
bancnote 20lei 20resized 20mediafax-40796

De la 1 ianuarie, preţul energiei electrice va fi cu 10% mai mare. În acest procent Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei ANRE a introdus recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie, dar şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. Un exemplu al impactului acestei creşteri: pentru o factură lunară de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, românii plătesc cu 4 lei mai mult.

Şi preţul gazelor pentru populaţie este programat să urce cu 10% în 2013, în două etape: 8% la 1 iulie şi 2% din octombrie, potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE.

O altă creştere la început de an este adusă de accize, care vor creşte în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană BCE, este de 4,52 lei pentru un euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,30 lei pentru un euro. Accizele se aplică pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea.

În plus, Guvernul a avizat creşterea accizelor şi pentru motorină de la 1 ianuarie: de la 374 euro pe tonă, la 391 euro pe tonă.

Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete: de la 79,19 euro la 81,78 euro pentru 1000 de ţigarete.

Anul 2013 vine şi cu obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate. Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card, ce va fi distribuit în prima parte a anului de medicii de familie.

Executivul a mai promis ceva pentru anul ce vine: plata TVA la încasare. Ea presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Taxa de primă vânzare auto va fi din nou obligatorie în 2013. Ea va suporta însă nişte modificări, potrivit spuselor premierului Victor Ponta.

Executivul a clarificat în ultima şedinţă a anului 2012 şi faptul că taxele şi impozitele locale vor putea fi crescute de anul viitor cu 16%, dacă vor primăriile.

Cât despre programul Prima Casă, acesta va continua, cu garanţii suplimentate de 200 de milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul lui 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri