Şeful secţiei ATI de la Spitalul Universitar Bucureşti: Întreruperea cursului vieţii nu intră în firul firesc

Data publicării:
hol spital

„În 23 de ani de practică în reanimarea Spitalului Universitar nu am primit nicio solicitare de eutanisere nici din partea pacienţilor, nici din partea rudelor. Nu avem cadru legislativ care să ne permită ca noi să luăm decizii cum ar fi incetarea vieţii pacientului mai devreme. Medicul trebuie să facă tot ce ştie şi ce poate ca să vindece boala pacientului şi, când nu mai e posibil, să însoţească pacientul şi familia sa pe perioana terminală cu un pachet de îngrijiri paliative. Întreruperea cursului vieţii nu intră în firul firesc”, a declarat medicul Elena Copaciu.

Aceasta a spus că, dacă un pacient ar cere eutanasierea, ar solicita o echipă multidisciplinară din care face parte psihologul clinicii, sprijin din partea confesiunii religioase, ar discuta cu familia, le-ar explica rudelor problemele legate de cadrul legislativ, problemele de îngrijirea pacientului pe perioada terminală a bolii pentru ca în final să înţeleagă faptul că atitudinea echipei medicale este cea corectă.

„Situaţia pe care o întâlnim frecvent este a unor minorităţi care au tradiţie ca pacientul să moară pe perna lui şi le explicăm că nu putem să îl deconectăm de la aparatură. Discutând cu cei implicaţi până la urmă oamenii înţeleg. Nu s-a întâmplat să avem conflicte majore din acest motiv. Echipa medicală trebuie să facă toate diligenţele, o viaţă trăită cu demntate trebuie sfârşită cu demnitate. Există oameni care au dureri foarte mari există exemplul trist al unor persoane publice care s-au sinucis din cauza durerilor foarte mari şi consider aceste situaţii un eşes al corpului medical pentru că avem în ţară toate medicamentele care ne trebuie ca să controlăm durerea”, a afirmat şeful secţiei ATI de la SUUB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri