Sari la conținut

Sfaturile specialiştilor pentru o detoxifiere a organismului într-un mod sănătos

La o simplă căutare pe internet, găsim o mulţime de variante pentru a detoxifica organismul. Recomandările vedetelor de la Hollywood sunt în topul accesărilor. Nu toate sunt însă corecte şi sănătoase. Cura de detoxifiere recomandată de actriţa Megan Fox, de exemplu, în care aceasta bea cantităţi impresionante de oţet de cidru, este extrem de nocivă. Oţetul este un aliment cu un pH scăzut, aşa că băut într-o cantitate prea mare poate creşte riscul de gastrită şi boală de reflux gastroesofagian.

Principiul detoxifierii are totuşi o bază ştiinţifică pentru că în general se folosesc alimente de origine vegetală. Este dovedit că vegetarienii au mai multe beneficii de sănătate pe termen lung legat de prelungirea speranţei de viaţă, scăderea nivelului de cancer, boli cardiovasculare, diabet, obezitate, copiii au un qi mai ridicat, deci beneficiile sunt reale pentru alimentaţia pe bază de plante”, spune medicul Catrinel Macovei.

„Reţeta ideală atunci când vrei să te apuci de aşa zisa detoxifiere este să laşi corpul să îşi facă treaba. Corpul oricum se detoxifică. El are procese clare. Dacă nu s-ar detoxifica am muri. Are procese clare, are organe specifice care se ocupă cu detoxifierea. Problemele grave de sănătate apar atunci când intoxicaţia este mult mai rapidă decât capacitatea corpului de a se detoxifica”, susţine şi Alec Blenche, consultant în nutriţie.

De aceea este foarte important ca din când în când să faceţi o astfel de cură, iar primăvară este perioada cea mai potrivită.

„Postul acesta nu e întâmplător şi nu numai religia creştină are post în perioada aceasta. Sunt multe mari religii care au post în perioada asta, nu e întâmplător, este o purificare a organismului care vine după o iarnă grea, care vine după o perioada încărcată în alimente grase care ne-au ajutat să trecem de iarna friguroasă şi acum natura ne oferă practic cele mai bune medicamente: verdeţurile”, adaugă acesta.

Aşadar, nu trebuie să ţineţi un regim strict că să faceţi o detoxifiere a organismului. Este important, însă, ca şi în restul anului să urmaţi câteva reguli, nu doar primăvară. De exemplu, lăsaţi un interval mai mare între mese.

Ar fi rezonabil o zi de post pe săptămână, nu neapărat post negru ci mai multe crudităţi, legume, sucuri de fructe sau chiar doar simpla evitare a produselor de origine animală. O zi în care să îi dăm corpului un răgaz să îşi revină puţin de la ce s-a întâmplat în timpul săptămânii”, afirmă medicul Catrinel Macovei.

O altă variantă de detoxifiere este cură bazată exclusiv pe sucuri proaspete de fructe şi legume. Atenţie însă, în acest caz detoxifierea are loc în profunzime, aş că pot apărea o mulţime de efecte.

„Simptomele de detoxifiere sunt foarte puternice. Cine nu ştie ce face şi face după ureche, s-ar putea să renunţe foarte uşor, pentru că nu e uşor. În momentul în care corpul scoate toxinele din sânge, vor avea tot felul de probleme: ameţeli, leşin, dureri de cap, vomă, greaţă. Oamenii vor renunţa şi cred că nu vor mai încerca”, explică Alec Blenche.

„Curele de detoxifiere nu se fac după ureche, nu se fac oricum, citind pur şi simplu de pe internet, recomandat este să apelezi la cineva care îţi poate oferi consultanţă în zona asta şi cu care poţi să porţi o discuţie despre procesul prin care treci tu, pentru că fiecare corp este diferit, fiecare om are nevoile lui specifice şi atunci procesul de detoxifiere în primul rând trebuie să privească omul că întreg”, susţine şi Ştefan Niţă, raw food chef.

Hidrocolonoterapia este o altă metodă de purificare a organismului, dar trebuie făcută doar la indicaţia medicului.

Aşadar, dacă doriţi să faceţi o detoxifiere, feriţi-vă de curele bazate pe un singur aliment, dar şi de cele care promit să detoxifice doar un organ al corpului. Detoxifierea are loc la nivelul întregului organism.