Siamezele din Constanța au două inimi unite și același ficat. Șansele de supraviețuire sunt foarte mici

Data publicării:
GettyImages-187265981

„Doi gemeni siamezi, două fetițe, au venit de la Constanța în stare gravă, intubați, ventilați, prematuri, împreună cântăresc în jur de trei kilograme. Evaluarea făcută aseară și în cursul zilei de astăzi arată că configurația lor este una neprielnică în sensul că au un cord comun și ficatul comun, ceea ce face ca prognosticul să fie unul puțin favorabil. Șansele lor le apreciem ca fiind minime în acest moment. Starea copiilor este gravă, dar stabilă. Ei sunt la terapie intensivă neonatală”, a spus medicul Radu Spătaru, de la Spitalul Marie Curie.

„Ne-am concentrat cel mai mult pe partea pulmonară, să nu uităm că sunt și prematuri. Dorim să punem un diagnostic cât mai exact. Este un cord comun. Nu este un simplu cord comun, sunt două inimi unite, cu vascularizații separate și asta ne întunecă foarte mult prognosticul. O să ne consultăm cu chirurgii noștri. Partea cardiacă va da prognosticul”, a spus medicul Cătălin Cârstoveanu, în îngrijirea căruia se află bebelușii.

Întrebat dacă există șanse ca măcar una dintre fetițe să supraviețuiască, medicul a răspuns: „Personal, nu cred. Dar ne vom consulta cu cei care au mai făcut astfel de cazuri”.

„Contează foarte mult gradul malformației. Dacă există un grad foarte mare de complexitate, nu discutăm despre supraviețuire 100%. Sunt situații cu probleme etice deosebite. Faptul de a avea cord comun, ficat comun, vascularizație complexă, diferită de anatomia normală, umbrește prognosticul. După opinia noastră, șansele lor de supraviețuire sunt foarte mici. Nu ne punem problema unei intervenții chirurgicale acum. Nicăieri în lume nu se pune problema unei intervenții chirurgicale programate într-o astfel de situație. Problema care se pune este menținerea lor în viață”, a mai spus doctorul Radu Spătaru.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri