Simptomele care anunță scleroza multiplă

Data publicării:
shutterstock_533678761

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurologice ale adultului tânăr, scleroza multiplă este tot mai frecvent diagnosticată în zilele noastre. Deşi cauzele nu au fost pe deplin înţelese şi pun încă probleme oamenilor de ştiinţă, există tratamente eficiente care pot limita în bună măsură manifestările bolii.

Scleroza multiplă este o afecţiune cronică, inflamatorie a sistemului nervos central, care debutează în cele mai multe cazuri la vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

„Boala este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Nu ar trebui să ne îngrijorăm foarte tare pentru că o putem trata,” spune Cristina Herţea, medic specialist în neurologie.

Boala se manifestă sub forme de pusee, iar un puseu poate fi reprezentat de aproximativ orice simptom neurologic, dar cu durata de peste 24 de ore şi debut fără febră.

„Diagnosticul presupune o serie de investigații, atât imagistice, cât și de laborator. Scleroza multiplă este marele imitator pentru că aproape orice simptom neurologic ce prezintă o durată mai mare de 24 de ore poate însemna scleroză multiplă. Mai ales dacă apare la un pacient tânăr, în decada a doua, a treia de viață. Printre cele mai frecvente simptone se numără scăderea acuității vizuale la un ochi și cu durere la nivelul globului ocular, vedere dublă, amorțeli pe jumătate de corp, precum și slăbiciune musculară, adică o mână și un picior pe aceeași parte sunt mai slabe decât celelalte, și durează mai mult de 24 de ore,” precizează specialistul.

Chiar şi în condiţiile efecturăii unui diagnostic diferenţial complet, uneori este dificil de stabilit diagnosticul de scleroză multiplă. Odată stabilit diagnosticul de scleroză multiplă se poate iniţia tratamentul imunomodulator/imunosupresor, tratament care s-a dovedit că poate modifica evoluţia bolii.

Tratamentul este recomandat să fie iniţiat cât mai devreme în evoluţia bolii, pentru a limita progresia leziunilor la nivelul sistemului nervos central.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri