Singura leprozerie din România ar putea fi transformată în centru de îngrijiri paleative

Data publicării:
spital tichilesti

Spitalul Tichileşti este un spital pentru tratarea şi îngrijirea bolnavilor de lepră din România.FOTO: 

spitalultichilesti.ro

"Încă de la începutul anului trecut, am elaborat o strategie de dezvoltare a asistenței medicale din județ pentru următorii cinci ani, iar printre problemele abordate se află și cea a centrului din Tichilești, cunoscută drept ultima leprozerie din Europa. Încercăm să dăm acestui centru o orientare către o asistență medico-socială care să fie adaptată noilor realități", a declarat pentru Agerpres directoarea DSP, Laurenția Militaru.

Centrul din Tichilești număra la finele anului trecut, potrivit sursei, 15 pacienți, spațiile fiind dispuse în sistem pavilionar și dispunând de toate utilitățile. "Sper ca reorientarea acestui centru să poată fi pusă în practică prin instrumentul financiar european Investiții Teritorial Integrate (ITI) — Delta Dunării", a menționat directoarea Militaru.

De altfel, încă din luna octombrie a anului trecut, consultanta pe probleme de sănătate a Băncii Mondiale (BM), Cristina Petcu, a atras atenția asupra faptului că în niciun stat civilizat din lume persoanele bolnave de lepră nu mai sunt instituționalizate pe termen lung.

"Boala se tratează cu antibiotic. În niciun stat civilizat din lume nu mai sunt instituționalizate permanent persoane bolnave de lepră. Mult mai gravă decât această boală este tuberculoza", a declarat în octombrie 2014 Cristina Petcu, în timpul prezentării strategiei în domeniul sănătății întocmită de BM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri