Sari la conținut
News Alert

Sistemul medical românesc, văzut de peste hotare

 Condiţiile din spitale şi salariile din sistemul medical l-au determinat pe Iosif Szanto să părăsească România în urmă cu un an şi jumătate. Acum este medic rezident neurolog în Elveţia. Îşi aminteşte însă de modul în care îşi nevoit să-şi facă meseria în România.

Medici intrând în bocanci în blocul operator, în bocancii de stradă, am găsit urme de pământ pe blocurile operatorii, pe materialele din câmpul operator, am găsit pietricele, şi într-o operaţie am găsit şi vreo două furnicuţe pe acolo”, povestește Iosif Szanto medic neurolog, Berna, Elveţia.

Şi nu doar pacienţii sunt în pericol din cauza infecţiilor din spiatale.

Am luat şi eu, o dată un E.coli, ultrarezistent, multirezisent, şi o dată un stafilococ auriu meticilino-rezistent. Dar nu-i pasă nimănui de chestiile astea”, spune Iosif Szanto.

Medicul explică şi riscul de infecţie în cazul utilizării unui dezinfectant fără efect.

Germenii ăia nu sunt curăţaţi foarte bine din sala de operaţie. Tu cureţi după aceea cu astfel de substanţe care nu-şi fac treaba. Ce se întâmplă cu următorii pacienţi care intră în sala de operaţie?”, se întreabă retoric medicul Iosif Szanto.

Semne de îndoială există şi în privinţa calităţii medicamentelor, spune Iosif Szanto.

Când nu funcţionează un antibiotic, e semn că-i contrafăcut. Şi am avut astfel de situaţii, numeroase”, spune Iosif Szanto medic neurolog.

Medicul neurolog câştigă 5000 de euro pe lună la spitalul din Berna. Nu s-ar întoarce însă acasă, în primul rând din cauza condiţiilor din spitale.

Te întorci în România ca să faci ce? Să lucrezi în astfel de condiţii înseamnă să participi la asasinarea pacienţilor cu bună ştiinţă”, spune Iosif Szanto.