Sari la conținut

Soluție ingenioasă de finanțare la Spitalul din Târgu Secuiesc

Spitalul din Târgu Secuiesc are 250 de paturi şi deserveşte peste 65.000 de localnici din 11 comune. Suma pe care o primeşte anual de la Casa de Asigurări de Sănătate este insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor unităţii medicale.

O gură de oxigen a venit, însă, dintr-o sursă neaşteptată. Firmele de confecţii din oraş, care s-au decis să sponsorizeze spitalul.

Kelemen Andras, directorul Spitalului Târgu Secuiesc: „Am ajuns, la unele firme chiar, la unele firme mai mari, chiar să avem un fel de buget anual. Hai să zicem cam 100.000 de euro pe an.”

Dar nu numai firmele private dau o mână de ajutor. Primarii din zonă au înfiinţat o asociaţie prin care strâng fonduri pentru Spitalul Târgu Secuiesc.

De exemplu, Cătălina are aproape 3.500 de locuitori şi este una dintre comunele care plătesc în contul asociaţiei 50 de bani pentru fiecare locuitor pe care îl are. Banii ajung la spital.

Kelemen Andras, directorul Spitalului Târgu Secuiesc: „Am convins, am spus că este necesar. Primarii din împrejurime au înţeles acest lucru şi ne ajută cu 50 de bani pe cap de locuitor pe lună.”

Tusa Levente, primarul din Cătălina: „Merită, pentru aceea că şi oamenii ăştia, care ajung la spital, acolo se tratează şi asta nu e o sumă mare şi eu aşa cred, că merită.”

De aceeaşi părere sunt şi localnicii.

„Când punem 50 de bani, o mie de persoane, tot e ceva”, spune o localnică din Cătălina.

În total, spitalul din Târgu Secuiesc primeşte aproape 900.000 de lei anual doar din sponsorizări.