Șpagă cu chitanță de la medic

Data publicării:
femeie cu bani in mana - captura digi24-2

„Acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționată, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate și impozitate. Cu aceste trei condiții, să nu mai implice răspunderea penală”, a precizat premierul Victor Ponta.

Premierul spune că iniţiativa legislativă va fi trimisă Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă va fi aprobată, doctorii şi asistentele ar putea primi bani sau cadouri de la pacienţii lor, fără să mai rişte să fie acuzaţi de luare de mită.

Dreptul pacientului de a-şi exprima recunoştinţa nu trebuie să ne mai facem că nu ştim, dacă toţi ştim că există. Dăm ipocrizia la o parte şi trebuie să reglementăm. Deci nu poate exista absolut nimic în secolul nostru fără să existe chitanţă. Medicii cer de fapt decentă în salarizare şi o reglare a statutului”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Decizia i-a revoltat însă pe unii doctori. Coalizaţi într-un grup pe Facebook, aceştia spun că nu vor legalizarea şpăgii, ci salarii decente şi condiţii bune de muncă.

„În nicio ţară civilizată un pacient nu dă o "atenţie" medicului. Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de "norme" care, dacă sunt respectate, vor face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizare acestor fapte”, spune Alianța Medicilor.

De cealaltă parte, reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că noua reglementare va readuce sistemul la normal, după ce medicii au fost încadraţi de Curtea Supremă în categoria funcţionarilor publici.„Ni s-a parut excentric faptul că legea, așa cum e ea modificată, pentru că legea spune că medicul nu e funcționar public, iar decizia ICCJ precizează că medicul e culpabil”, a arătat Gheorghe Borcean, lider sindical.

El spune că speră într-o modificare până la sfârșitul acestui an.

În două decizii, luate în ianuarie şi în iunie, Curtea Supremă a stabilit că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, pentru că sunt funcționari publici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri