Spania şi Franţa, în topul alertelor alimentare

Data publicării:
alerte alimente

Cu 51 de produse, Spania este pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai multe produse alimentare cu probleme notificate pe sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene. Este urmată de Franţa şi Olanda, cu 29, respectiv 21 de alerte, potrivit datelor centralizate de economica.net. În prima parte a topului care a luat în calcul doar alertele cu risc ridicat pentru sănătatea consumatorilor se află şi Germania şi Marea Britanie.

Printre cele mai reclamate aspecte se numără cantitatea prea mare de mercur descoperit în peştele provenit din Spania, bucăţi de plastic şi chiar cioburi de sticlă în ciocolată produsă în Danemarca şi produse metalice în cerealele fabricate în Austria.

După publicarea acestor alerte, instituţiile sanitar-veterinare din statele membre retrag produsele suspectate că ar reprezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

România se află în a doua parte a topului european privind alertele alimentare.

Roxana Vântu, reporter Digi24: „Autoritatea Sanitar-Veterinară a primit doua alerte alimentare, una în luna martie şi alta în luna aprilie. Prima vizează infestarea cu E.coli a unei brânze produse de o fabrică din judeţul Argeş. În aprilie, Cehia a alertat Uniunea Europeană cu privire la potenţialul pericol pe care l-ar putea reprezenta un sortiment de covrigei produşi în România. Aceştia conţineau proteină din lapte, potenţial alergenă, dar acest lucru nu era menţionat pe etichetă.”

De departe, însă, cea mai răsunătoare alertă a fost cea din martie. Italia a notificat iniţial autorităţile române privind existenţa bacteriei E.coli în brânza de burduf, care ar fi îmbolnăvit un bebeluş român din Peninsulă, fără să menţioneze, însă, numele producătorului român. Anunţul a venit în plin scandal provocat de diagnosticarea mai multor bebeluşi cu sindrom hemolitic uremic, iar una dintre sursele bănuite era brânza provenită de la o fabrică din Argeş. Ulterior, oficialii din Peninsulă au recunoscut că, din greşeală, în notificarea de alertă a fost menţionată brânza produsă din lapte de oaie, în locul celei produse din lapte de vacă.

Dacian Cioloş, premierul României: „Eu am şi transmis prin reprezentanţa noastră la Bruxelles, către Comisia Europeană că dacă aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o poziţie foarte clară, pentru că nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare româneşti şi ştiu foarte bine despre ce vorbesc.”

De la începutul anului şi până pe 22 aprilie, în opt dintre cele 28 de state membre nu au fost înregistrate alerte.

Ţările cu cele mai multe alerte alimentare

Spania 51

Franţa 29

Olanda 21

Italia 18

Polonia 15

Danemarca 13

Germania 12

Marea Britanie 9

Belgia 6

Ungaria 4

Irlanda 4

Austria 3

Suedia 3

Cehia 3

Alerte alimentare

-mercur în peşte (Spania)

-E.coli în midii (Spania)

-listeria monocytogenes în lactate (Franța)

-salmonella în piper (Italia)

-plastic şi sticlă în ciocolată (Danemarca)

-produse metalice în cereale (Austria)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri