Sari la conținut
News Alert

Spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași. Multe promisiuni, puține fapte

Despre construirea unui spital regional în Cluj-Napoca, care urma să deservească peste trei milioane de pacienţi, din şase judeţe din nord-vest, se vorbeşte de aproape 2 decenii. După patru proiecte, a rămas doar o clădire în ruină.

Opt ani au durat lucrările la ceea ce, în 1995, se voia a fi Spitalul Regional de Urgenţă. Clădirea se află în paragină din 2003. Vara aici se vând pepeni, iar iarna - brazi.

Doar după ce au cheltuit o jumătate de milion de euro, autorităţile şi-au dat seama că au pus în practică un proiect greşit. După aproape un deceniu, în 2012, s-a elaborat un nou plan al spitalului regional.

De această dată, totul a rămas doar pe hârtie. Acum, construirea mult aşteptatului spital regional pare să prindă din nou contur.

S-a cerut din partea Consiliului Județean o situație în ceea ce privește secțiile care ar avea ca specialitate asigurarea urgenței, secţiile și numărul de paturi”, afirmă Monica Costin, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean Cluj.

Şi în Craiova, construirea unui spital regional este o idee nepusă în practică de ani buni. Autorităţile nici măcar n-au găsit un loc unde ar urma să funcţioneze unitatea medicală.

Spitalul regional din Craiova ar putea fi amplasat în apropierea Drumului European 70, cât mai aproape de Aeroportul din Craiova, unde se află și baza aeriana SMURD, astfel încât pacienții să fie transferați de la ambulanță la spital și înapoi.

Pe de altă parte, am rămas proprietarii terenului de lângă Pielești, de lângă Gara Pielești, unde am vrut să îl așezăm inițial”, declară Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Cele șapte hectare de teren au fost donate autorităţilor încă din 2008 de un om de afaceri din Craiova, cu o condiţie: să fie folosit pentru construcţia unui spital.

Iaşiul a fost foarte aproape să aibă un spital regional unde să vină pacienţi din toată Moldova. Lucrările au început în 1996, dar până la urmă clădirea a devenit sediul Institutului de Oncologie. În 2006, a fost relansat proiectul, dar totul s-a blocat la studiul de fezabilitate, care a costat 500.000 de euro. Banii au fost irosiţi, pentru că acum, totul va fi reluat de zero.

Terenul de 17 hectare ales de Primărie pentru viitorul Spital Regional de Urgențe este la doi pași de drumul european, ceea ce înseamnă că ambulanțele vor avea acces extrem de ușor. În plus, spitalul va avea și heliport, pentru elicopterele SMURD.

Banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii nu sunt însă suficienţi pentru planurile instituţiilor implicate în acest proiect.

Suma de 100 de milioane de euro nu este suficientă pentru a construi un spital cu 1.200 de paturi, așa cum dorim noi și cu dotările adecvate. Este suficientă pentru un spital de 800 de paturi, așa cum se construiește la Craiova și la Cluj”, spune Vasile Astărăstoae, membru în senatul UMF Iaşi.

Rămâne de văzut câte dintre aceste spitale regionale vor deveni realitate şi, mai ales, când.