Sari la conținut

Spitalele îi pun în pericol pe pacienți

În Spitalul de Urgenţă din Galaţi sunt mari probleme. Aceasta este concluzia echipei Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, în urma unui control.

Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: La secţia UPU (s-a dat - n.r.) o amendă pentru reutilizarea articolelor sterile de unică folosinţă deşi pe secţie existau articole de unică folosinţă.

O asistentă a refolosit măştile de oxigen. În loc să le arunce după prima utilizare, aşa cum prevede regulamentul, ea le-a sterilizat şi le-a folosit pentru mai mulţi pacienţi.

Mihaela Debita, manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi: Neglijenţa unui personal, a uneia din asistente care nu ştiu ce a avut în cap. Plăteşte pentru asta că nu avem ce să-i facem. Şi-a plătit amenda de 500 de lei.

Încă o amendă, tot de 500 de lei, a fost dată pentru că sistemul de sterilizare pentru termometre nu funcţiona.

Pe lângă neregulile descoperite în cazul secţiei de primiri urgenţe, probleme au fost identificate şi în cazul altor secţii ale spitalului. Grupurile sanitare şi duşurile sunt insuficiente şi insalubre”, relatează corespondentul Digi24 Raluca Ardean.

Băile... am vrut să fac un duş, eu sunt de la ţară, eu m-am speriat ca să vă spun.

(La baie aţi fost, aţi făcut un duş?) Duş nu, pentru că nu avem. La chiuvetă avem apă caldă, ne bărbierim, ne spălăm aşa”, spun pacienții.

10 secţii ale spitalului au nevoie urgentă de igienizare şi modernizare. Situaţia nu este mai bună nici la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde un corp de clădire stă să cadă.

Vechimea clădirii îşi spune cuvântul, după cum puteţi observa pereţii sunt crăpaţi dar există fisuri majore şi în cazul structurilor de rezistenţă”, relatează corespondentul Digi24 Raluca Ardean.

Laurenţiu Bălăşoiu, consilier juridic la Spitalul TBC Galaţi: Consiliul judeţului, dintr-un necesar de 80 de miliarde sumă estimată a fi necesară reabilitării consolidării, a asigurat pentru acest an suma de 10 miliarde.

Echipele DSP au găsit nereguli în toate cele opt spitale publice din judeţul Galaţi. Iar principala problemă este igiena.