Sari la conținut

Spitalele vor trăi două luni pe datorie. Banii nu ajung până la finalul anului

Autorităţile încearcă să facă rost de 500 de milioane de lei pentru a putea asigura plata salariilor şi a facturilor pentru utilităţi, însă nu vor mai rămâne bani şi pentru tratamentele bolnavilor. Sindicaliştii din Sănătate susţin că peste 70 de spitale vor rămâne fără bani pentru salarii, dupa rectificarea decisă de guvern.

Spitalul Municipal din Huşi. Nu este nici spital universitar şi nici de urgenţă, dar aici sunt trataţi mii de bolnavi în fiecare an. Tocmai pentru că este un spital mai mic, aici au apărut şi primele probleme cu fondurile. Spitalul are conturile goale la final de an, de aceea plata salariilor, a utilităţilor şi a medicamentelor se va face pe datorie.

„În luna noiembrie am înțeles că se va acorda bugetarea, poate parțial va fi pe credite de angajament, ceea ce va permite angajarea de cheltuieli, care va permite la rândul ei aprovizionarea cu cele necesare spitalului”, spune Lucia Rotaru, managerul Spitalului Municipal din Huşi.

Cu alte cuvinte, spitalele trăiesc până la sfârşitul anului pe datorie şi cheltuiesc din bugetul pe care îl vor avea anul viitor. Este soluţia de criză găsită de autorităţi pentru a putea achita datoriile curente. Sănătatea nu a primit niciun leu în plus la rectificare, dar ministrul vede partea plină a paharului.

„Ministerul Sănătăţii nu pierde bani din ceea ce înseamnă finanţare pentru pacient, pentru funcţionarea unităților sanitare din România. Ministerul cedează niște bani care nu au putut fi cheltuiţi de constructori”, precizează Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Ar fi nevoie de 500 de milioane de lei pentru ca spitalele să funcţioneze normal până la finalul anului. O mare parte din această sumă, 137 de milioane de lei, este necesară în Bucureşti, unde funcţionează peste 40 de spitale.

„Toate spitalele care au cheltuieli cu salariile foarte mari au probleme cu fondurile. Sunt spitale în București, cum sunt Carol Davila și Sf. Maria, care au cheltuieli de 80 la sută. Nu putem să finanţăm numai cheltuieli de personal. Trebuie sa finanţăm şi cheltuieli cu materialele sanitare necesare desfăşurării actului medical”, explică prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Casei de Asigurări Bucureşti.

Alte spitale au aplicat deja măsuri stricte pentru a face economii.

Problemele au apărut pentru că banii colectaţi din asigurările de sănătate nu sunt suficienţi, explică cei din sistem.

Pe aceeași temă

Povara datoriilor revine

MUNCHEN - Creșterea economică globală accelerează. Dar, înainte să deschidem șampania, trebuie să admitem că sporirea...