Sari la conținut

Spitalul ca un puzzle: 42 de secţii în 33 de clădiri 

Cele 42 de secţii ale Spitalului Județean de Urgență din Cluj funcționează în 33 de clădiri. Cea mai apropiată e la 300 de metri de sediul central, cea mai îndepărtată la 5 kilometri. În fiecare an, aici sunt internați peste 60.000 de bolnavi. Pentru tratamente sau pentru simple analize, pacienții sunt plimbaţi între clinicile spitalului.

„Pentru pacient dacă se prezintă la UPU și e nevoie de internare în secția de neurologie înseamnă că pacientul va trebui transportat undeva în jur de 4 kilometri”, a declarat Monica Costin, director de îngrijiri medicale Spitalul Județean de Urgență Cluj.

Medicii pledează pentru o soluţie de secol XXI: o clădire care să cuprindă toate secţiile.

În aceeași situație este și Spitalul de Urgență pentru Copii care funcţionează în nu mai puţin de 14 clădiri împrăştiate prin tot orașul. Medicii spun că o singură clinică ar face intervenţiile mai eficiente ca timp și costuri.

Demersurile pentru construcția unui spital regional de urgență, la serviciile căruia să apeleze peste trei milioane de pacienți din şase județe din nord-vestul țarii au demarat acum zece ani. A existat şi o tentativă de ridicare a unei noi clinici, doar că proiectul era greșit.

Ceea ce trebuia să fie intrarea primului spital regional de urgenţă din nordul ţării a devenit astăzi locul unde comercianţii sezonieri vând iarna brazi de Crăciun, iar vara pepeni. Construcţia a fost abandonată după opt ani de lucrări, atunci când autorităţile şi-au dat seama că proiectul era greşit. În tot acest timp s-au investit aici 500.000 de euro.

Cea mai recentă promisiune privind construcția unui spital regional de urgență a venit de la ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în vara trecută. Investiția ar urma să se facă exclusiv din fonduri europene. Autoritățile judeţene au găsit deocamdată terenul pe care spitalul ar putea fi construit.

Spitalul Judetean și Spitalul de Copii din Cluj au fost înfiinţate în secolul XIX. Medicii spun că sistemul cu mai multe clădiri nu mai corespunde cerinţelor actuale. Spitalul Judeţean, de exemplu, are peste 1.500 de paturi şi în jur de 3.000 de angajaţi.