Spitalul Universitar ar putea avea heliport nou

Data publicării:
spitalul universitar fb

Actualul heliport a fost construit între 2002 şi 2003, din donaţii strânse de fostul director al Spitalului Universitar, Sorin Oprescu. A costat în jur de 40.000 de euro, dar a rămas închis.

Elicopterele nu au primit niciodată acordul să aterizeze sau să decoleze de pe heliportul Spitalului Universitar pentru că era prea aproape de râul Dâmboviţa. Şi ca să nu rămână nefolosit, spaţiul a fost utilizat ca parcare neoficială.

Legea nu permitea atunci aparatelor de zbor să aterizeze la mai puţin de 60 de metri de luciul unei ape. Între timp, legislaţia s-a modificat şi actuala conducere a spitalului a găsit un alt sponsor dispus să reconstruiască de la zero heliportul.

„Începând de la anul vom putea fi un spital complet din acest punct de vedere, reîntregind tot ce înseamnă medicina de urgenţă, cu un heliport pe care de mult îl gândeam, care va fi amplasat în curtea Spitalului Universitar. Asta însemnând infrastructură, loc de aterizare, semnalizare luminoasă, culoar de zbor”, a declarat managerul Spitalului Universitar Cătălin Cîrstoiu.

Construcția noului heliport va costa circa 150.000 de euro.

„Vom asigura orice altă sumă suplimentară pentru a ne asigura că Spitalul Universitar va avea un heliport în curte”, a precizat președintele firmei care sponsorizează construcția, Maxim Pasik.

Pista heliportului s-a stricat între timp, iar proiectantul caută acum cel mai bun loc pentru a o reconstrui. Heliportul va fi legat printr-o pasarelă de unitatea de primiri urgențe.

„Noi estimăm că în termen de două, trei luni să putem avea avizele necesare. Practic startul proiectului e analiza unor soluţii tehnice care să permită realizarea acestui proiect”, a precizat vicepreședintele companiei proiectante, Gabriel Bulgaru.

Acum, elicopterele care aduc pacienţi la Spitalul Universitar aterizează pe stadionul Dinamo, la 5 kilometri distanţă, de unde bolnavii sunt preluaţi de ambulanţele care trebuie să facă faţă traficului rutier extrem de aglomerat.

„Timpul de acţiune şi de acordare a tratamentului ar fi mult mai scurt în situaţia în care ar putea ateriza şi ar fi preluat imediat de Unitatea de Primiri Urgenţe”, a subliniat managerul Spitalului Universitar.

Spitalul Universitar primeşte zilnic aproape 500 de pacienţi. Dintre aceştia, între 15 şi 20% sunt urgenţe majore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri