Sari la conținut
News Alert

Spitalul Universitar Bucureşti, al cincilea centru de transplant de celule stem din România

Foto: Facebook

Noua secţie pentru transplant şi pretransplant realizată în Clinica de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, condusă de profesor dr. Ana Maria Vlădăreanu şi conferenţiar dr. Horia Bumbea, dispune de cinci camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, staţie de monitorizare a funcţiilor vitale şi beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă şi flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de a reduce riscul apariţiei infecţiilor.

Credem că la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti începem, încetul cu încetul, să închidem un cerc în tratamentul afecţiunilor medicale oncologice. Următorul pas va fi includerea spitalului în programul naţional de pretransplant, de transplant de celule stem”, a declarat managerul SUUB, profesor dr. Cătălin Cârstoiu.

El a mai spus că, după ce va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, va începe procedura pentru angajarea asistenţilor medicali.

Nu avem nevoie de medici, pentru că în Clinica de hematologie avem suficienţi, peste 15 medici titulari şi aproape 22 de persoane care lucrează şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie. În schimb, vom scoate la concurs aproape 20 de posturi de asistent medical”, a adăugat Cătălin Cîrstoiu.

În România se fac anual aproximativ 200 de transplanturi de celule stem, dintre care peste 130 la Clinica de hematologie a Institutului Fundeni. Intervenţii de acest fel se realizează şi în spitale din Timişoara, Târgu Mureş şi Colţea din Capitală.

Costurile pentru realizarea noii secţii de transplant şi pretransplant de la SUUB s-au ridicat la 600.000 de euro.

Managerul SUUB a precizat că în 2007 a fost deschisă Clinica de oncologie, care atunci funcţiona cu cabinete în ambulatoriu, cu doi doctori şi doi asistenţi. În 2015, în clinică sunt realizate aproape 40.000 de proceduri anual.