Sari la conținut

Sport în parc sau la sală?

Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi”. Acesta este unul dintre mesajele de interes public esenţial pentru sănătatea noastră, a tuturor. Odată cu primăvara şi temperaturile crescute, avem un motiv în plus pentru a fi mai activi. Care sunt beneficiile sportului în aer liber, aflăm de la Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

1. De ce 30 de minute de mișcare?

Șerban Damian, nutriționist sportiv: Este o perioadă stabilită în urma unor studii pe populații mai mari. Este un minim necesar pentru ne menține starea de sănătate. Dar aici vorbim doar de mișcare. Dacă vorbim de sport, atunci se adaugă peste ceea ce înseamnă mișcare - peste cele 30 de minute zilnice de mișcare ar trebui să avem 180 de minute săptămânal de efort fizic de intensitate mai crescută. Vorbim de sport pentru a ne menține sănătatea pe termen lung.

2. Care sunt beneficiile?

Șerban Damian, nutriționist sportiv: Beneficiile se manifestă în întregul organism, pornind de la sistemul cardiovascular(inima e un mușchi care trebuie antrenat) - practic, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare avem nevoie de această mișcare. Apoi, pentru tonifierea musculaturii în întregul ei, pentru menținerea flexibilității articulare, pentru menținerea sănătății oaselor. Tot organismul beneficiază în urma mișcării. Noi am fost creați pentru a ne mișca, nu pentru a fi sedentari ca în ziua de azi. La nivel psihic - o terapie mai bună decât mișcarea pentru a combate depresia și anxietatea, practic nu există. 

3. Facem mișcare în aer liber, în parcuri, și sport în sală?

Șerban Damian, nutriționist sportiv: Pentru mișcare aș sfătui oamenii să iasă în natură - e și vorba de conexiunea cu ceea ce e în jur, ne întoarcem cumva către natura noastră reală. Cine nu are această posibilitate însă, e sfătuit să facă mișcare în casă - să-și ia o bicicletă staționară, să se ducă la sală, la înot, la fotbal, la squash, la ce-i face plăcere.

4. Ce alimente ar trebui să consumăm și la ce interval, înainte și după antrenament?

Șerban Damian, nutriționist sportiv: Dacă vorbim despre o persoană care face antrenamente de plăcere, nu un sportiv, cu jumătate de oră înainte de antrenament e bine să mănânce. Să lase totuși o jumătate de oră până la acesta. Un fruct e bine venit - nu ceva consistent, dacă ai mâncat cum trebuie în timpul zilei. După, dacă e vorba de o perioadă de mișcare de intensitate foarte mare e suficient să te hidratezi sau să mănânci un fruct. Dacă ai făcut un antrenament consistent, atunci trebuie să asiguri o masă consistentă - un orez, o bucățică de carne, ceva ce aduce și proteină și carbohidrați.