Statistici îngrijorătoare. 700 de femei din vestul țării, suspecte de cancer de col uterin

Data publicării:
2401cancer 20col-45590

În cele patru luni de când a început programul, 8.000 de femei din zona de vest a țării au trecut prin cabinetele medicilor ca să afle dacă au motive de îngrijorare. Doctorii le-au recomandat celor 700 de paciente suspecte de boala incurabilă să facă investigații suplimentare.

Numărul este foarte mare, spun medicii, având în vedere că vorbim despre cazuri din numai patru județe. La nivel național, într-un an, sunt diagnosticate, în medie, 3400 de femei. Specialiştii spun că, la fel ca la orice boală, cu cât este depistată mai devreme, cu atât există mai multe şanse.

Elena a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu cancer de col uterin în stare avansată. N-a făcut niciodată un test Babeş Papanicolau, astfel că atunci când a aflat de teribila maladie şi-ar fi dorit să dea timpul înapoi.

În cele patru luni de când a început programul, medicii au fost surprinşi să afle că mai bine de 30% dintre femeile care au efectuat testul nu au mai fost niciodată la un astfel de control.

Elena Bernad, coordonatorul Programul de Screening pentru Depistarea Cancerului de Col Uterin, spune că pe lângă că n-au fost niciodată, unele au fost deja diagnosticate şi operate de cancer de col.

Și chiar dacă numărul pacientelor care se testează este în creştere, există femei care încă nu știu de programul Ministerului.

În județul Timiș, peste 300 de centre de recoltare au intrat în program. De asemenea şi numărul medicilor de familie interesaţi a crescut de la 50, la debut, până la 600, în prezent.

La nivel național, peste 3.400 de femei din ţara noastră sunt depistate cu cancer de col uterin. În 2012, în judeţul Timiş au fost diagnosticate 80 de femei. În prezent, această maladie reprezintă a doua cauză a mortalităţii feminine după cancerul la sân.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri