Sari la conținut
News Alert

Statistici îngrijorătoare despre cancerul gastric

Ion Andronic are 73 de ani şi este unul dintre pacienţii care își pun toate speranţele într-o intervenţie chirurgicală. A ajuns la spital când boala avansase prea mult.

M-a băgat imediat domnul doctor la endoscopie, acolo au descoperit acea tumoare care era în stomac, pe partea dreaptă. Trebuie neapărat să fie operat dacă vreau să mai trăiesc”, spune pacientul.

Cancerul gastric este boala depistată anual la 15 din 100.000 de români, mulţi dintre ei diagnosticaţi prea târziu, deoarece, atunci când apar simptomele, boala este deja în stadiu avansat.

Traian Pătraşcu, profesor de chirurgie la Universitatea "Carol Davila" din Bucureşti: „Constau, de obicei, în slăbire accentuată, stare de oboseala cronică, dureri în epigastru, popular, în capul pieptului, senzaţia aceasta de plenitudine în capul pieptului, capacitatea gastrică fiind scăzută de prezenţa tumorii.”

Mircea Beuran, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie: „Nu este un moment vizibil biologic, aceste boli sunt unele foarte perverse, sunt lipsite de simptomatologie, practic, a apărut simptomatologia, ne găsim în stadiile foarte mari, trei şi patru, când resursele biologice ale pacientului, indiferent de tehnologia oncologului sau chirurgului, nu mai sunt de aceeaşi eficienţă.”

În aceste condiţii, specialiştii cer ca autorităţile medicale să lanseze un program naţional de investigare preventivă a bolii, care să poate depista cancerul gastric în stadii incipiente.

„Să existe o structură la nivel naţional, coordonată de către medicii oncologi împreună cu medicii de familie, pentru că medicul de familie are inventarul unei populaţii de 600, 700, 1000 de pacienţi. Dar asta înseamnă o infrastructură puternică, o informatizare la nivel de masă”, adaugă Mircea Beuran, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie.

Cancerul gastric are o incidenţă mai crescută în Europa de Est, arată statisticile. Medicii spun că de vină ar fi, pe lângă factorul ereditar, alimentaţia nesănătoasă, stresul şi netratarea la timp a unor afecţiuni gastrice simple.