Stryker, compania americană acuzată că a dat mită în România, a fost dată în judecată de sute de pacienți

Data publicării:
camera spital

Şi nu sunt singurele probleme pe care le are compania Stryker. Producătorul de dispozitive medicale ar putea fi nevoit să plătească până la 1,3 miliarde de dolari pentru a rezolva litigii după ce, anul trecut, a fost nevoit să retragă unul dintre modelele de proteze de şold lansat pe piaţă. Sute de pacienţi au dat compania în judecată după ce protezele în cauză le-au creat dureri insuportabile şi umflături. Până acum, Stryker a plătit despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari. Suma ar putea creşte în perioada următoare, deoarece peste 20.000 de dispozitive cu probleme au fost implantate în Statele Unite.

În 2003, firma americana a deschis o reprezentanță și în România. Tot de atunci ar fi început și mita. 192 de plăți ilegale ar fi făcut, care însumează jumătate de milion de dolari. Profitul ilicit obținut ajunge la 1,7 miliarde de dolari.

Dezvăluirile apar într-un raport al Comisiei pentru Valori Mobiliare din Statele Unite ale Americii. Astfel, firma ar fi încercat să ascundă 2,2 milioane de dolari oferiţi drept mită în Argentina, Grecia, Mexic, Polonia şi România. Miza plăţilor a fost obţinerea unor contracte cu spitalele publice.

Într-un caz din august 2004, notează oficialii americani, un reprezentant de vânzări ar fi mituit un medic pentru că acesta urma să ajungă şef de secţie - o poziţie din care putea decide cumpărarea de aparate medicale.

Congrese în ţară sau străinătate, excursii de lux, bilete la business class. Sunt modurile sub care firma ar fi ascuns mita. Nu îi alegeau la întâmplare pe medici, ci pe cei care puteau influenţa achiziţiile publice.

Acum, compania Stryker va plăti 13,2 milioane de dolari pentru a scăpa de aceste acuzaţii. Potrivite presei de peste Ocean, Stryker vrea să rezolve cazul fără a recunoaşte sau a nega acuzaţiile. Pe lângă codurile etice ale fiecărei corporaţii, în Statele Unite există o lege care le interzice companiilor să mituiască oficiali din alte ţări.

Nu este, însă, singurul caz de acest tip. O altă companie din domeniul medical a fost amendată în 2011 cu 70 de milioane de dolari pentru acuzaţii similare. Şi atunci, ca şi acum, România era pe lista ţărilor unde s-ar fi dat mită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri