Sari la conținut

STUDIU: Copiii români nu merg la dentist

Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă. Motivele invocate de părinţi sunt frica de stomatolog şi costurile ridicate ale tratamentelor. Teoretic, prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an.

Cred că este prea devreme să merg cu el la dentist. Are trei ani, are doar dinţii de lapte, nu i-au fost înlocuiţi dinţii”, spune un părinte.

Băieţelul e mai fricos, dar avem noroc de un cabinet şi un personal foarte bine pregătit, în privat mergem, nu mergem la stat, că la stat ştim şi noi cum merg lucrurile”, afirmă un alt părinte.

Pastele de dinţi pentru copii şi spălatul de dimineaţă, dar mai ales seara, pot amâna apariţia problemelor, dar nu le exclud.

„Nu vom folosi pasta pentru adulţi la copii, copiii ar trebui să folosească pastă de dinţi specială pentru ei. Până la vârsta de trei-patru anişori se recomandă pastele de dinţi fără fluor, iar după această vârstă sunt recomandate pastele de dinţi cu fluor”, spune Dana Ivan, medic stomatolog.

David şi Emma au aproape şase ani şi, chiar dacă la început le-a fost frică, acum merg la dentist cu plăcere.

Cariile înseamnă că sunt nişte bacterii care produc acid. Eu nu am carii”, spune Emma.

Potrivit ultimului studiu privind igiena orală, 20% dintre români nu s-au spălat niciodată pe dinţi. Mai mult, datele arată că, la nivel naţional, oamenii îşi schimbă periuţa o dată la un an şi jumătate. Iar, când vine vorba de pasta de dinţi, cei din oraşe folosesc două tuburi pe an, în timp ce, la nivel rural, un locuitor foloseşte un tub la doi ani şi jumătate.

Obiceiurile proaste sunt, de obicei, moştenite de la părinţi. Jumătate dintre adulţi recunosc că uită să se spele pe dinţi şi seara.