Studiu: Lipsa vitaminei A favorizează apariţia bolii Alzheimer

Data publicării:
alimente vitamina A

Recomandarea nutriționiști de a consuma cinci porții de legume pe zi poate avea efecte pozitive și pentru prevenirea bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu medical. O echipă de oameni de știință chinezi a descoperit că persoanele care prezintă un deficit de vitamina A sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune, transmite Agerpres.

alimente vitamina A

Cercetătorii au monitorizat 330 de vârstnici și au descoperit că aceia cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de demență. Oamenii de știință au observat că 75% dintre subiecții cu o carență ușoară sau semnificativă a acestui nutrient manifestau o depreciere a funcțiilor cognitive.

Vitamina A se găsește în mod natural în fructe și legume precum morcovi, broccoli, pere și avocado. De asemenea, aceasta este prezentă și în alimente de origine animală, precum pește sau ficat.

Studiul a descoperit totodată că șoarecii testați care aveau niveluri scăzute de vitamina A încă de la naștere au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanță care se acumulează în creierele pacienților diagnosticați cu Alzheimer și care perturbă comunicarea între neuroni.

Concluziile cercetătorilor chinezi sunt susţinute şi de specialiştii canadieni. „Studiul arată în mod clar că o deficiență de vitamina A, chiar și precoce, în timpul sarcinii, are urmări negative asupra dezvoltării creierului și un efect de durată ce poate facilita boala Alzheimer mai târziu în viață”, a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie și membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universității British Columbia.

Oamenii de știință au descoperit că șoarecii care aveau o carență ușoară de vitamina A au avut la vârsta adultă rezultate slabe la testele de învățare și memorie. Același efect a fost observat și în cazul exemplarelor care au fost private de vitamina A în perioada intrauterină însă au primit o dietă normală după naștere. Acest lucru nu a fost însă valabil și în cazul rozătoarelor care au primit suficientă vitamina A în perioada intrauterină, însă au fost private de acest nutrient după naștere. Acest lucru semnifică faptul că răul fusese deja făcut în perioada fetală, după cum susțin cercetătorii.

Totuși, dr. Song avertizează cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor, fapt ce poate avea efecte negative în special pentru femeile gravide.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri