Studiu: Postul alimentar de 16 ore poate oferi beneficii semnificative organismului

Data publicării:
desen cu un burger cu ceas in mana
Postul alimentar intermitent de 16 ore poate oferi beneficii semnificative la nivel metabolic Foto: Profimedia Images

Un regim alimentar ce ar include o perioadă de 16 ore în care persoana respectivă nu mănâncă nimic poate oferi beneficii semnificative sănătăţii, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din China.

Postul intermitent (dieta fasting) reprezintă un tipar alimentar în care perioadele în care o persoană mănâncă alternează cu cele în care nu consumă niciun aliment. Această dietă nu pune accent pe alimentele consumate, ci pe momentul în care se ia masa.

Un grup de cercetători de la Universitatea Hunan din China a dorit să afle dacă există un „cronometru” biologic care să înregistreze durata postului şi să declanşeze efecte benefice pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au examinat 600 de eşantioane prelevate de la șoareci din patru tipuri de ţesuturi metabolice - hepatice, muşchi scheletic, grăsime brună şi grăsime albă. Şoarecii au fost supuşi în prealabil la cinci programe de hrănire.

Potrivit cercetării publicate în jurnalul ştiinţific „Cell Reports”, doar postul de 16 ore poate să iniţieze o rezonanţă circadiană la nivelul a 43 de căi în ficat, rezonanţă ce se modifică punctual după hrănire. Cercetările ulterioare au demonstrat că proteazomul hepatic coordonează această rezonanţă.

Proteazomele sunt complexe proteice ce joacă un rol esenţial în reglarea proteinelor care controlează ciclul celular.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor indică faptul că proteazomul hepatic poate acţiona ca un cronometru al perioadei de post şi ca un coordonator al rezonanţei căii, ceea ce oferă o ţintă pentru dezvăluirea mecanismului de bază al postului intermitent.

Postul intermitent este o strategie sigură dovedită care oferă beneficii sănătăţii, notează Xinhua. În martie, o altă echipă de cercetători din China a constatat, de asemenea, că restricţionarea perioadei de hrănire la prima parte a zilei (cu un aport de alimente limitat la perioada cuprinsă între orele 6:00 şi 15:00) are beneficii semnificative pentru funcţionarea corespunzătoare a metabolismului, în rândul persoanelor sănătoase.

Editor : L.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri