Sunt înlocuitorii vegetali ai laptelui periculoși pentru sănătate? Ce spun specialiștii

Data actualizării: Data publicării:
lapte vegetal inlocuitori ai laptelui
Foto: Guliver/GettyImages

Soia, migdale, orez, cocos. Băuturile făcute din aceste vegetale sunt din ce în ce mai populare. Unii le aleg pentru a înlocui laptele. Dar eu ele, oare, beneficii pentru sănătate? 

De mai mulți ani, băuturile vegetale și-au făcut apariția în meniul românilor. Pe bază de migdale, orez sau soia sunt, mai ales în perioadele de post, înlocuitoarele tradiționalului lapte de vacă. 

Persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergice la produsele lactate sunt fericite că s-au inventat aceste băuturi pe bază de plante. Și totuși, ele nu sunt lapte și nu au în comun cu laptele decât culoarea. Iar atunci când vorbim de copii, există și un pericol.

Atenție la copii!

În Franța, de pildă, au fost înregistrate mai multe decese în rândul copiilor care au fost alimentați exclusiv cu înlocuitori ai laptelui pe bază de produse vegetale. E vorba de nou-născuți, care prezentau carențe serioase de anumiți nutrienți.

Medicii îi avertizează pe părinți că este periculos să-și hrănească bebelușii cu aceste produse vegetale. În cazul copiilor, perioada de la naștere până la vârsta de un an este caracterizată de o fază de creștere rapidă, deosebit de importantă. Greutatea copilului crește de trei ori în acest timp, înălțimea i se dublează, iar creierul trece de la o greutate de 300-400 de grame la peste un kilogram. Nou-născutul are nevoie, prin urmare, de o alimentație specifică și adecvată, care să-i permită să-și acopere nevoile nutriționale și să-i asigure o creștere și o dezvoltare optime. 

Dacă ne uităm pe tabelul aportului nutrițional al unor băuturi, cele vegetale sunt departe de laptele matern sau de formulele de lapte praf pentru nou-născuți. Din punct de vedere al energiei, laptele matern are 65-70 de kilocalorii, iar formulele pentru bebeluși 66,5, în timp ce laptele de migdale are 22,5 kilocalorii, iar cel pe bază de soia 35,8. Sunt diferențe importante, pentru că vorbim despre o vârstă în care nevoile energetice sunt foarte mari.

Niciun pericol în cazul adulților?

În schimb, în cazul adulților nu sunt restricții pentru înlocuitorii vegetali ai laptelui.  Dimpotrivă, pot aduce variație în alimentația noastră, așa cum variem fructele pe care le consumăm. Fiecare sortiment are nutrienții lui. Însă nu trebuie să credem că un pahar cu lapte poate fi înlocuit de aceste bătuturi vegetale.

De multe ori, aceste băuturi sunt îmbogățite artificial cu vitamine și minerale pentru a evita carențele, mai ales în cazul vegetarienilor. De pildă, vitamina B12, de origine animală, se întâlnește adesea ca adaos în înlocuitorii laptelui pe bază de soia.

În aceste băuturi, de multe ori apa este primul ingredient, iar al doilea, din păcate, este zahărul. Li se adaugă calciu, care adesea, dacă nu amestecăm bine, îl găsim depus pe fundul paharului, pentru că spre deosebire de laptele de vacă, aceste băuturi nu sunt emulsionate. 

Așadar, în cazul bebelușilor ai căror părinți nu doresc ca ei să fie alimentați cu proteine din laptele de vacă sau care au alergii sau intoleranțe, se recomandă preparate specifice, care se găsesc în farmacii și care răspund nevoilor vârstei lor. 

În schimb, înlocuitorii laptelui nu sunt periculoși pentru adulți. Dimpotrivă, pot fi o alternativă mai sănătoasă. Însă, atenție, nu trebuie să înlocuiască total un pahar cu lapte, care, băut din când în când, are beneficii certe. Și, totodată, atenție la aportul de glucide, mai ales în cazul diabeticilor. Înlocuitorii laptelui pot avea uneori și de trei ori mai multe glucide decât laptele obișnuit.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri