Tentativele de suicid, rezolvate prin telefon. Rata sinuciderilor în România este de 13 cazuri la 100.000 de locuitori

Data publicării:
sad-man

Nu există seară în care telefonul Alianţei Române de Prevenire a Suicidului să nu sune. 25 de voluntari, profesori şi studenţi la psihologie sau medici psihiatri din Cluj-Napoca stau, pe rând, câte 12 ore la dispoziţia celor care au gânduri negre.

Statisticile au arătat că între orele 7 seara şi 7 dimineaţa au loc cele mai multe tentative de suicid. O vorbă bună, spusă la timp, poate face, însă, minuni.

„S-a constatat că seara persoanele sunt mai vulnerabile să resimtă acele emoţii negative, emoţii neplăcute. Intensitatea lor, durata şi frecvenţa este mult mai mare pe parcursul zilei, de aceea în primă fază şi asociaţia doreşte ca acest program să fie efectuat seara”, explică un voluntar.

Specialiştii consideră tentativele de suicid un mod de a cere ajutor. În România sunt însă prea puţine programe de sănătate care să vină în sprijinul celor care încearca să-şi ia viaţa.

„Serviciile psihologice în continuare nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări, iar serviciile psihiatrice uneori nu sunt la îndemâna persoanelor care au nevoie de ele. Aşadar, a avea acces gratuit şi non stop la persoane care pot asista diverşi oameni cu intenţii sau gânduri suicidare este de un real ajutor”, spune psihologul Ramona Moldovan.

Studiile au demonstrat că ratele sinuciderii sunt reduse în ţările din sudul Europei precum Grecia, Cipru, Italia, Malta, Spania şi în Portugalia, dar şi în Mare Britanie, unde se înregistrează puţin de opt decese la 100.000 de locuitori. Numărul sinuciderilor este însă mai mare în statele baltice şi în Europa Centrală şi de Est. În Lituania, spre exemplu, în 2010 rata sinuciderilor era de zece mai mare decât Grecia.

Cazuri de suicid la 100.000 de locuitori

Lituania 30,7

Ungaria 21,5

Letonia 20,9

Finlanda 18,4

Portugalia 7,9

Spania 6,5

Marea Britanie 6,1

Malta 6

Italia 5,2

Cipru 4,3

Grecia 2,8

Sursa: Eurostat 2010

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri