Sari la conținut

Terapia pentru copiii și adulții care suferă de autism, îngreunată de stat

Terapia gratuită a copiilor şi adulţilor care suferă de autism se face, pe hârtie, de la 1 iunie. Va mai trece însă o lună până când medicii vor semna contractele cu casele de asigurări şi vor primi banii pentru aceste consultaţii.

Odată cu aceste gratuităţi, Casa de Asigurări impune si reguli foarte stricte. Un terapeut va putea fi platit doar pin intermediul unei medic psihiatru care nu poate lucra intr-un spital, ci tzrebuie sa aiba cabinet individual. In plus, este nevoie si de un aviz din partea psihologilor

Liuba Iacoblev este mama unui copil cu autism şi cunoaşte foarte bine toate piedicile cu care se confruntă părinţii. La stat nu au acces la terapie, în privat nu au bani să meargă.

„Pentru mine, ca parinte, este foarte complicat. Mă duc o oră pe săptămână sau două la un cabinet unde se face aceasta interventie, în care profesionistul face cateva lucruri. Nu este suficient”, spune Liuba Iacoblev, mama unui copil cu autism.

De aceea, mai multe organizaţii ale părinţilor care au copii cu astfel de tulburări au decis să ceară lămuriri oficialilor de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Faptul că în contractul cadru este prinsă decontarea psihoterapiei pentru copiii cu autism este un început. Însă ca să spui că, de la 1 iunie, toti copii cu autism vor beneficia de terapii gratuite este un neadevăr”, susține Carmen Gherca, preşedintele Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Autism.

Oficial, în România, sunt aproximativ şapte mii de persoane diagnosticate cu autism, pentru care statul plăteşte indemnizaţie de handicap. Organizaţiile neguvernamentale estimează însă că numărul copiilor şi adulţilor cu această boală este dublu.