Terapii contra fumatului şi cinci alimente care scad nevoia de nicotină

Data publicării:
24 2003fumat-56562

Atunci când fumatul este asociat unor activităţi cum ar fi pauza de muncă sau ieşirile cu prietenii, tot psihologii recomandă ca fumătorii să-şi schimbe acest obicei.

Cu timpul, creierul va învăţa că poate face toate activităţile zilnice fără să aibă nevoie de nicotină.

Cu alte cuvinte, în loc să ieşiţi la o ţigară atunci când sunteţi nervoşi, ieşiţi la o plimbare sau discutaţi cu cineva. Este primul pas care trebuie făcut, dar nu din momentul în care vă lăsaţi de fumat, ci cu două săptămâni înainte.

De multe ori este nevoie însă de medicaţie

Dacă un om încearcă să se lase singur de fumat are sub 5 la sută şanse de succes. Dacă este ajutat cu un consult tabacologic de către toţi medicii se înmulţeşte şansa de a se opri fumatul de 6 - 7 ori. Există şi medicamente care scad nevoia de fumat”, spune prof. dr. Miron Bogdan, medic primar pneumolog.

Din 2007 până în prezent aproximativ 100.000 de români au renunţat la ţigări prin programul naţional "Stop fumat".

„Pacientul trebuie să vină din două în două săptămâni pentru a fi monitorizat. Tratamentul presupune administrarea a 2 pastile, una dimineaţa şi una seara”, explică dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Tratamentul durează trei luni şi este gratuit. Pastilele blochează receptorul pentru nicotină de la nivelul creierului.

Medicamentele scad nevoia de nicotină din organism. Acelaşi rezultat îl aveau plasturii şi guma cu nicotină, însă de câteva luni nu mai există pe piaţa din România. În lipsa acestor variante, tot mai mulţi aleg ţigările electronice.

„E ca şi cum ai vrea să slăbeşti mâncând în continuare savarine şi amandine”, adaugă medicul Magdalena Ciobanu.

Acelaşi rezultat şi în cazul persoanelor care vor să renunţe la fumat scăzând treptat numărul de ţigări.

Pentru cei cu dorinţa reală de a renunţa la acest obicei, există şi terapii alternative

Una dintre ele este Tetha Healing, o tehnică prin care fumătorii învaţă să îşi reacceseze subconştientul, explică Andra Filip, terapeut tetha healing.

Pentru început, terapeutul află de ce orice încercare de a renunţa la ţigări eşuează. Testarea musculară, sau Kinesiologia aplicată, este o tehnică ce permite aflarea adevărului.

Medicii atrag însă atenţia că persoanele care au scăpat de viciul fumatului pot oricând să se apuce din nou.

De aceea, dacă sunteţi printre norocoşii care au reuşit să renunţe la ţigări, nu uitaţi, că şi un singur fum vă poate transforma iarăşi într-un fumător!

Top 5 al alimentelor care vă ajută să vă lăsaţi de fumat

LOCUL 5 – Concumul de lactate

Cercetătorii spun că o ţigară înmuiată în lapte şi apoi uscată va avea un gust atât de rău, încât fumătorul se va gândi de două ori înainte să o aprindă pe următoarea.

LOCUL 4 – Ghimbirul

Puteţi folosi sucul de ghimbir de fiecare dată când simţiţi nevoia de a vă aprinde o ţigară.

LOCUL 3 – MIEREA

Pe lângă faptul că scade starea de irascibilitate pe care o au cei care încearcă să se lase de fumat, mierea va tăia şi din pofta de mâncare. Medicii atrag totuţi atenţia: nu trebuie consumată în exces pentru că are multe calorii.

LOCUL 2 – Sucurile de citrice

Specialiştii recomandă cel puţin două pahare cu suc de portocale sau de grapefruit pe zi. Există o relaţie între consumul de nicotină, intoxicaţia cronică pe care o au fumătorii şi nivelul vitaminei C. S-a observat că nivelul vitaminei C este mai redus la fumători.

LOCUL 1 – Consumul de fructe şi legume

Conform unui studiu recent efectuat pe 1.000 de voluntari fumători s-a constatat că cei care aveau un consum mai mare de fructe şi legume simţeau o nevoie mai redusă de a fuma decât cei cu un consum de fructe şi legume redus.

Studiul, efectuat de cercetătorii de la o universitate din New York, a avut ca rezultat renunţarea la fumat a celor care timp de 14 luni au mâncat zilnic cel puţin 4 porţii de fructe şi legume proaspete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri