Sari la conținut

Teste pentru sănătate. De ce uneori vă îngrăşaţi mai mult după o cură de slăbire

Puteţi afla procentele personale dacă faceţi o analiză a compoziţiei corporale, extrem de importantă în special dacă vreţi să începeţi o cură de slăbire.

În plus, pe lângă procentul de grăsime şi de masă musculară, analiza compoziţiei corporale dezvăluie şi cantitatea de apă, dar şi masă osoasă din organism. De ce sunt importante aceste valori? Dietele restrictive, bazate doar pe un aport caloric scăzut, pot face mai mult rău decât bine. Asta pentru că de cele mai multe ori nu stratul de grăsime este cel care se micşorează, ci masa musculară! Iar efectele asupra sănătăţii sunt mai multe decât aţi crede. Dacă ajungeţi să pierdeţi masă musculară aveţi mai puţine resurse, mai puţine locuri în care energia este metabolizată. Deci practic sunt reduse şansele de a slăbi.

În plus, kilogramele pierdute din masă musculară, în urma unei cure de slăbire prost gândite, sunt rapid puse la loc odată cu încheierea regimului. Doar că nu se acumulează masa musculară, ci... tot grăsime! Mai exact, o persoană care se îngraşă după ce a ţinut o cură de slăbire va avea practic mai multă grăsime decât la început!

Nu doar persoanele cu exces ponderal ar trebui să facă analiza compoziţiei corporale, ci şi cele care vor să câştige kilograme.

Persoanele slabe nu sunt neapărat slabe pentru că nu au grăsime, ci şi pentru că au prea puţină masă musculară.

Cele mai folosite aparate care fac analiza compoziţiei corporale sunt cele care funcţionează pe principiul bioimpedantei.

Există şi aparate care se bazează pe un alt principiu: adipometria cu ultrasunete. Acestea funcţionează asemenea unor ecografe: măsoară grăsimea şi masa musculară doar în anumite zone.

Pe lângă analiza compoziţiei corporale, medicii recomandă şi testarea metabolismului. Se poate face pe baza unor formule speciale, dar şi cu ajutorul unui aparat special şi durează cel mult 15 minute. Rata metabolică este esenţială pentru a stabili necesarul caloric zilnic. În afară de mesele echilibrate şi regulate, medicii nutriţionişti atrag atenţia că puteţi menţine o greutate normală pe termen lung doar dacă faceţi exerciţii fizice măcar de 2 ori pe săptămână.

Pe aceeași temă