TIMIŞOARA. Pacienţii neasiguraţi sunt trataţi gratis. Trei zile de spitalizare costă peste 1.000 de lei

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea-1

Pacienţii fără asigurare de sănătate sunt o gaură neagră în bugetele spitalelor. Peste 1.000 de lei costă doar trei zile de spitalizare pentru un singur bolnav. Sunt bani pe care clinica îi suportă din propriile fonduri, dacă pacientul nu are asigurare şi ajunge direct la urgenţe. Iar aceste sume nu sunt recuperate niciodată. La Timişoara, tratamentul acestor bolnavi a costat 21 de milioane de lei doar în 2012. Numărul pacienţilor neasiguraţi a crescut cu 40 % în ultimii trei ani.

La Spitalul Judeţean din Timişoara ajung lunar peste 600 de pacienţi fără asigurări de sănătate. Sunt internaţi însă în regim de urgenţă şi primesc tratamentul de care au nevoie. 

Un pacient fără asigurare nu poate fi aruncat în stradă, se justifică oficialii medicali. Chiar dacă asta înseamnă ca spitalul să suporte peste 400 de lei pe zi doar pentru cazarea unui asemenea pacient.

„Numărul e îngrijorător de mare. Trebuie să ţinem cont că în România nu există organizaţii de Cruce Roşie care să ţi-i preia ca-n America, după 24 de ore, şi-atunci de obicei medicii se orientează şi-n momentul în care chiar nu mai prezintă riscuri îi externăm”, explică Ciprian Bogdan, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

De partea cealaltă, pacienţii cu asigurare sunt trimişi să-şi cumpere singuri medicamentele. „Nu mi se pare normal ca după 40 de ani de cotizaţii să-ţi dea lista în braţe să-ţi spună ce să cumperi. Nu mi se pare un lucru corect, dar asta-i România”, se plânge unul dintre pacienţi.

Potrivit legilor, pacientul neasigurat are dreptul la spitalizare şi investigaţii, atâta timp cât medicul consideră că este nevoie.

„În momentul în care nu mai este considerat, în urma evaluării, un caz de urgenţă, la solicitarea pacientului legea prevede ca acesta să-şi poată continua internarea în cadrul secţiei din spital, însă trebuie să suporte cheltuielile aferente serviciilor medicale de care beneficiază”, spune Oana Răchitan, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş.

Anul trecut, doar 8 pacienţi neasiguraţi au plătit zilele de internare la Spitalul Judeţean din Timişoara. Alţi peste 7.200 de neasiguraţi au fost trataţi gratuit, pe motiv că erau cazuri de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri