Ce spun medicii. Adevărul despre carnea procesată

Data actualizării: Data publicării:
Carne Procesata GettyImages-494330628

"Carnea procesată este cancerigenă", "Micii, cârnaţii şi ceafă de porc pe lista neagră a produselor cancerigene", "Carnea procesată, la fel de cancerigenă că fumatul" - iată doar câteva dintre titlurile cu care am fost bombardaţi. Care este adevărul? În raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este specificat că produsele procesate din carne au fost adăugate în grupa 1 de risc, alături de tutun, azbest sau gaze de eşapament emise de motoarele diesel. În schimb carnea roşie, adică cea de vită, porc, miel sau ied, este în grupa de risc 2.

Victor Olsavszky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România Grupa unu înseamnă unde sunt evidenţe clare de tip cauză efect. Asta înseamnă grupa unu. Dacă există un anumit factor, efectul este apariţia unui cancer. Înseamnă că nu avem nişte evidenţe atât de clare şi există necesitatea mai multor studii.

Aşadar, carnea procesată nu este la fel de cancerigenă ca fumatul. Faptul că sunt în aceeaşi grupă de risc înseamnă că există suficiente dovezi care să ateste că acestea pot cauza cancer. Agenţia Internaţională de Studiu asupra Cancerului, un grup specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a analizat aproximativ 800 de lucrări ştiinţifice, unele dintre acestea desfăşurate pe o perioadă de zeci de ani.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice Trăgând concluzii dintre toate studiile pe care le-au trecut în revistă, au spus că 50 de grame de carne procesată zilnic creşte riscul de cancer colonic, acolo s-a evidenţiat riscul cel mai mare, cu 18%.

Asta nu înseamnă că toată lumea care consumă carne procesată va face cancer. De altfel ataşat comunicatului de presă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis şi o listă de întrebări şi răspunsuri. Unele ne lămuresc, altele nu prea.

De exemplu, la întrebarea "Câtă carne ar trebui să consumăm astfel încât să fim în siguranţă?" răspunsul este "Riscul creşte odată cu cantitatea, dar informaţiile pe care le avem până acum nu ne permit să recomandăm un nivel de siguranţă."

Vă întrebaţi dacă ar fi mai bine să mâncăm doar pui şi peste? Răspunsul OMS este "Riscul de cancer asociat cu puiul şi peştele nu a fost evaluat."

Reprezentantii Asociatiei Române a Cărnii au reacţionat imediat: "Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani", a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş, într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri