Tinerețe fără bătrânețe. Alegeri pentru o viață sănătoasă: margarină sau unt?

Data publicării:
margarina unt

Dacă la începutul anilor '70 producătorii de margarină au început să promoveze tot mai insistent acest produs.

Abia după 40 de ani consumatorii au început să se întrebe dacă margarina este într-adevăr mai sănătoasă decât untul. Medicii afirmă răspicat:

„Margarina e un plastic. Un atom de carbon o diferențiază de formula cauciucului”, a explicat Mirela Stranţ, medic apifitoterapeut.

„Unul dintre motivele majore pentru care s-a considerat la un moment dat că ar fi favorabil să se consume margarină, pe lângă prețul scăzut care este și acesta un argument, a fost faptul că: deoarece margarina este obținută din uleiuri vegetale, acestea ar implica un risc mai mic pentru creșterea colesterolului și pentru incidența bolilor cardiovasculare”, a completat Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut.

Cercetări recente au demonstrat însă exact contrariul: că uleiurile vegetale din margarina obținută printr-un procedeu numit hidrogenare nu sunt deloc sănătoase așa cum s-au lăudat producătorii ani la rând.

„Trebuie să facem clar diferența între margarinele tradiționale care sunt pe piață și anumite tipuri de margarine noi, care datorită metodelor tehnologice au într-adevăr un conținut foarte scăzut de grăsimi și au un conținut practic inexistent de grăsimi formă trans, care sunt cele mai periculoase”, a afirmat Cristina Niţă, medic primar diabet nutriție și boli metabolice.

„Producătorii de margarină încearcă să îmbunătățească imaginea și calitatea produselor prin adăugarea unor componente cum ar fi untul sau chiar unele vitamine, minerale sau chiar acizi grași omega3. Asta ne confirmă încă o dată că produsul de la care se pornește este un produs foarte slab calitativ și nutritiv”, a spus Cristian Mărgărit, consultant în nutriție.

Duminică de la ora 13.30, la emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe", veți afla verdictul medicilor: ar trebui să alegem margarina la micul dejun sau untul este mai sănătos?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri