TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Alimentele care ne răcoresc pe timpul verii

Data publicării:
racoare

Fie că este din fructe, vanilie sau ciocolată, înghețata este o adevărată plăcere, mai ales pe timp de caniculă. Însă efectul ei este răcoros doar pe moment. Asta pentru că la aproximativ o oră după ce mâncăm o înghețată, temperatura corpului începe să crească!

„Efortul energetic al corpului pentru a digera și metaboliza înghețata este destul de mare. Producând energie, teoria spune că se produce și o cantitate de căldură în organism, care nu ne răcorește și nu ne ajută să ne scădem temperatura corpului”, spune Catrinel Macovei, medic specialist diabet și boli de nutriție.

Puteți în schimb să înlocuiți înghețata din magazine cu una făcută în casă. Puneți la congelator câteva fructe, iar după câteva ore le pasați în robotul de bucătărie. Veți obține o înghețată delicioasă și sănătoasă! În plus vă veți răcori, pentru că organismul nu depune eforturi mari pentru a digera fructele. Bineînțeles, puteți consuma fructele ca atare, mai ales dacă sunt bogate în apă și puțin reci.

Când este foarte cald afară, stați departe de tot ce înseamnă alimente grase şi prăjite, adică bogate în calorii. Nu evitați însă alimentele picante, precum ardeiul iute.

„Aceste alimente conțin o substanță, numită capsaicina, care determină vasodilatație la nivel periferic. Deci vasele de sânge se dilată, apare transpirația și de aici acea senzație de înroșire, de bufeu de căldură și noi știm că transpirația este principalul mecanism prin care organismul nostru se răcorește”, subliniază Șerban Damian, nutriționist.

Gândiți-vă însă de două ori înainte de a bea o bere rece. „Berea chiar dacă e rece, fiind bogată în alcool și glucide, de asemenea are același efect. Alcoolul produce o vasodilatație care împiedică racorirea adecvată a pielii”, spune Catrinel Macovei.

Dacă vreți să vă răcoriți, alegeți mai degrabă un ceai cald. „Este o idee bună să consumăm atunci când e cald ceva cald, chiar dacă pe moment pare paradoxal, însă atunci când ceva cald ajunge în interiorul organismului determină mult mai rapid declanșarea mecanismelor de răcire. vasodilatația periferică cu sudorație și eliminarea căldurii. Un ceai cald, supă caldă, ele produc transpirație abundență în timp scurt și senzația de răcire”, explică Șerban Damian.

Este însă important ca atunci când mâncați ceva cald sau picant, aerul să fie unul uscat. Dacă este umiditate în atmosferă, nu o să vă răcoriți, pentru că transpirația nu se va evapora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri