TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE. Alimentele, sursă de vitamine

Data publicării:
frcute alimente vitamine

Începem cu vitamina A, numită şi caroten. Ea vă apără ochii, dar şi imunitatea. În această perioadă o găsim în cantităţi extrem de mari mai ales în dovleac. Mai exact, 100 de grame vă pot asigura necesarul zilnic din această vitamină. În schimb aceeaşi cantitate de morcovi asigură 330% din doza zilnică de vitamina A într-o zi, iar varza - 150%.

La vitamina K este campion absolut spanacul. 100 de grame din această legumă verde conţin 616% din necesarul zilnic. Această vitamină ajută la coagularea sângelui, dar şi la menţinerea unor oase sănătoase. Vitamina K se găseşte în majoritatea legumelor verzi. De exemplu, 100 de grame de varză de Bruxelles acoperă 210% din cantitatea de vitamina K recomandată într-o zi.

Trecem la vitamina B6. Fruntaş în acest caz este usturoiul. Vine cu 68% din necesarul zilnic pe sută de grame. Pe locul doi este ficatul de viţel.

Şi pentru că toamna este sezonul oleaginoaselor, trebuie să ştiţi că 100 de grame de seminţe de floarea soarelui vă asigură 180% din necesarul zilnic de vitamina D. Iar aceeaşi cantitate de migdale - 135%.

Următoarea vitamină pe listă: vitamina C. 100 de grame de broccoli vă asigură 135% din necesarul zilnic. Iar tot atâtea grame de conopidă ceva mai puţin: 85%. Însă suficient încât să vă menţineţi o imunitate crescută.

Nu putem însă vorbi despre vitamina C fără a vorbi de fier. Ea ajută asimilarea acestui preţios mineral în organism împreună cu acidul folic. Există mitul conform căruia spanacul este alimentul cu cea mai mare cantitate de fier. 100 de grame asigura însă doar 20% din doză zilnică recomandată, însă 36% din necesarul zilnic de acid folic. La acest capitol puteţi alege mai degrabă alune sau alge.

Următorul mineral esenţial: calciul. Dacă vă gândiţi că lactatele sunt cea mai bună sursă, greşiţi. Doar 100 de grame de susan acoperă necesarul zilnic de calciu de care are nevoie un adult. În timp ce aceeaşi cantitate de lapte de vacă asigură cel mult 12%. În plus, seminţele de susan aduc şi 80% din necesarul zilnic de fier.

În ceea ce priveşte magneziul, dacă aţi consuma 100 de grame de seminţe de în în fiecare zi v-aţi asigura doza zilnică recomandată. Şi iubitorii de seminţe de floarea soarelui ar trebui să se bucure, pentru că acestea sunt pe locul doi la capitolul magneziu, care este considerat mineralul "antistres".

Toamna este şi anotimpul nucilor. Consumaţi cât mai multe. 100 de grame vă asigură 160% din necesarul de mangan necesar într-o singură zi. Acest mineral menţine sănătatea oaselor, a glandei tiroide şi întăreşte sistemul imunitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...