TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Argumente pentru nașterea naturală

Data publicării:
bebelus copil 5166741-Mediafax Foto-Alexandru Solomon-6

În România, naşterea a devenit un proces medical. Aproape jumătate din viitoarele mămici aleg să nască prin cezariană. Lucrurile s-ar putea schimba, pentru că tot mai multe femei aduc pe lume un copil în mod natural. De altfel, câteva maternităţi private au introdus conceptul de naştere naturală cu blândeţe.

„Naşterea cu blândeţe se petrece foarte atipic faţă de ceea ce ştim noi de la televizor sau din sălile de naşteri din România. Nu stai întinsă pe un pat cu picioarele în sus, nu eşti legată la un monitor şi nici nu eşti singură părăsită acolo într-o sală. Eu l-am avut şi pe soţ, am avut şi o moaşă. Soţul era persoana de suport moral, moaşa era persoana de suport pentru negocierea cu restul personalului medical”, explică Georgiana Idriceanu, mamă.

În astfel de maternităţi, femeile sunt încurajate să nască natural, fără ca medicul să intervină dacă nu este cazul. În plus, conceptul asigură o naştere blândă atât pentru mamă, cât şi pentru copil. „Copilul a auzit inima mamei, punându-l pe organismul ei, pe corpul ei al mamei, are asigurată o temperatură a corpului, aude în continuare inima mamei, nu e foarte multă lume zgomotoasă în jur şi nu se sperie faţă de mediul extern. -- Pe de altă parte, bino-ul mamă-făt nu trebuie despărţit”, explică Aurel Ionel, medic primar obstetrică-ginecologie.

„Am văzut momentul în care s-a născut. Doctoriţa mi-a dat-o în momentul acela. Am aşteptat câteva minute până în momentul în care s-a tăiat cordonul, pentru că şi ăsta este un lucru important. Copilul să hotărască momentul în care decide să respire prin plămâni şi renunţă la cordon”, spune Mihaela Andrieș, mamă.

„Noi, oamenii, am ajuns să ne operăm ca să scoatem un făt dintr-un uter, nu mai naştem copii”

Ditta este din Braşov şi are doi copii, pe care a ales să îi nască acasă. „Au fost mulţi care au zis că nu sunt normală, că nu mai suntem în Evul Mediu. Cum corpul a ştiut să crească aşa acel bebeluş timp de 9 luni în pântecul mamei, aşa ştie să îl şi nască. Doar că noi am uitat asta! Noi, oamenii, am ajuns să ne operăm ca să scoatem un făt dintr-un uter, nu mai naştem copii”, subliniază Ditta Depner, trainer HypnoBirthing.

În plus, de trei ani, Ditta ţine cursuri de naştere prin autohipnoză, un concept care nu se bazează pe hipnoză, ci pe tehnici de control al durerii în timpul naşterii. „ Mama este perfect conştientă în timpul naşterii, nu va veni nimeni să o hipnotizeze, să îi spună: ''acum trebuie să naşti!''. Ea ştie perfect ce se întâmplă cu corpul ei, ştie în fiecare minut în ce stadiu este, cum se simte, dar este foarte conectată la interiorul ei, la bebeluşul ei şi la fiziologia naşterii”.

Viitoarele mămici învaţă astfel să aibă încredere în ele şi să scape de frica de naştere. Aceasta este doar o idee preconcepută care alimentează, de fapt, durerile naşterii, deci contracţiile musculare dureroase. „Există într-adevăr o senzaţie de disconfort. Corpul oricum te ajută, corpul eliberează nişte hormoni, endorfinele, care sunt de 200 de ori mai puternice decât morfina. Noi nu mai ştim lucrurile astea pentru că aşteptăm ajutorul de afară, iar sistemul medical ne oferă analgezice, calmante care blegesc tot procesul naşterii”, spune Ditta.

„Orice femeie trebuie să ştie chestia asta: durerea nu e continuă. Durerea vine şi pleacă. Trebuie să îţi aminteşti să te relaxezi între contracţii şi să te montezi pentru o contracţie nouă, asta e, şi să te gândeşti că eşti cât mai aproape de final, adica nu va dura la nesfârşit”, spune Georgiana Idriceanu.

Acasă a născut şi Alexandra. După o primă experienţă neplăcută într-un spital de stat, a hotarât să îşi aducă pe lume al doilea copil în apartamentul în care locuia. „Am fost asistată de moaşă. Am avut un neonatolog care a venit imediat după expulzie să consulte copilul, dar a fost o naştere blândă. Travaliul a început la ora 3:30 noaptea primele contracţii, iar la 7 dimineaţa eram deja cu Lia în braţe eram cu ea la sân”, subliniază Alexandra Dincă.

Importanța cursurilor prenatale

Exerciţiile de respiraţie, modificarea poziţiei în timpul travaliului, masajul, aplicarea de sticle cu apă caldă sau ascultarea unei melodii liniştitoare au efect analgezic în timpul contracţiilor. De aceea, participarea din timp la cursuri prenatale, gimnastica acvatică şi mişcarea, în general, uşurează momentul naşterii. „Cel mai bine ar fi să avem un perineu pregătit, elastic înainte de sarcină pentru că sarcina în sine cu greutatea pe care o pune uterul pe acest muşchi perineal afectează perineul. Deci cu cât avem înainte de sarcină un perineu tonifiat, cu atât va face faţă mai bine, dar putem începe chiar din timpul sarcinii”, explică Lidia Gheorghe, psihoterapeut, educator prenatal certificat Lamaze.

Stabiliţi din timp planul de naştere împreună cu medicul ginecolog. Astfel vă asiguraţi că întreaga echipă care asistă la naştere va respecta dorinţele dumneavoastră. În acest fel, vă asiguraţi că veţi avea parte de o experienţă minunată. „Mama trece prin acest proces perfect sanatoasă şi corpul ei face această muncă în final răsplătind-o printr-un bebeluş sănătos şi printr-un corp care se recuperează foarte repede imediat după naştere”, precizează Lidia Gheorghe.

„Sunt destul de puţine acelea care au indicaţie absolută de cezariană”

Sunt şi cazuri medicale în care naşterea naturală nu este posibilă.

„Nu orice femeie poate să nască natural, dar sunt destul de puţine acelea care au indicaţie absolută de cezariană. De foarte multe ori, femeia cere cezariana pentru că nu este corect informată de importanţa naşterii normale, naturale, şi de fapt de multe ori medicul stimulează naşterea prin cezariană, pentru că pentru el e mai comod”, subliniază medicul Aurel Ionel.

Situaţiile în care naşterea prin operaţie cezariană este utilă vi le prezentăm săptămâna viitoare la '„Tinereţe fără bătrâneţe''.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri