„TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE”. Care dintre semipreparate sunt nocive

Data publicării:
semipreparate

Semipreparatele se gătesc rapid şi sunt gustoase. Însă gustul este unul sintetic. Iar bun la gust nu înseamnă şi bun pentru organism. Producătorii folosesc o mulţime de aditivi, iar cel mai periculos este glutamatul, sau al cincilea gust, denumit şi umami.

Glutamatul poate fi găsit pe etichete sub următoarele denumiri:

- E621

- glutamat de potasiu

- acid glutamic

- extract de drojdie

- cazeinat de calciu

- cazeinat de sodiu

- proteine vegetale hidrolizate

- extract de soia

- izolat proteic

- glutamat monosodic

- glutamat de sodiu

- glutamat monopotasic

- arome

„Stimulează mugurii gustativi şi practic dă o dependenţă faţă de anumite arome şi faţă de mâncărurile cu gust foarte puternic. Şi atunci alimentele naturale ni se par fade şi nu ne mai plac. Glutamatul poate da dureri de cap, amorţeală, oboseală musculară şi afectează creierul. În plus, duce la obezitate pentru că este asociat cu alimentele foarte procesate, cu valoare nutritivă scăzută dar cu multe calorii. Cu alte cuvinte, stomacul se umple, dar organismul nu este hrănit”, explică doctorul Catrinel Macovei, medic primar diabet şi boli de nutriţie.

De aceea, senzaţia de foame reapare imediat după consumul de semipreparate.

„În general, în semipreparate vom găsi foarte multă umplutură din făină de grâu albă, vom găsi zahăr, vom găsi foarte multă sare, pentru că sarea ajută la conservare şi bineînţeles foarte mulţi aditivi. De la potentatori de aromă, aromele, coloranţii care te fac să mănânci un aliment de foarte proastă calitate”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

„Substanţele alea chimice acţionează la nivel central, creşte aportul caloric, dau dependenţă şi aşa se face că picătură cu picătură se adaugă pe nesimţite, pe negândite, la un moment dat te uiţi pe cântar şi vezi că ai șapte kilograme în plus şi nu ţi-ai dat seama până atunci”, precizează acad. prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

Pentru a creşte data de valabilitate a semipreparatelor este nevoie şi de mulţi conservaţi. Iar pentru a le face apetisante, producătorii adaugă şi coloranţi. Şi lista poate continua dacă citiţi orice etichetă.

Sunt însă alimente la plic care sunt periculoase şi altele care sunt doar nehrănitoare. Pentru a le deosebi, trebuie să citiți eticheta. Un truc foarte simplu este să evitați produsele care au o listă de ingrediente lungă şi să le alegeți pe cele cu ingrediente mai puţine.

„Este o vestită supă la plic, ea drept ingredient principal are făină albă, această făină albă ar fi greu de mâncat pentru că nu are niciun gust şi atunci trebuie să pui lângă ea nişte aditivi. Şi găsim aici şi aromele, de asemenea, pe etichetă scrie deja gust de vită. Deci ea nu este o fidea cu vită ci o fidea cu gust de vită. Deci te păcăleşte că ai mâncat vită, prin aceşti aditivi, arome, potenţiatori de arome. Orice alt aliment ai mânca, este mai hrănitor decât aşa ceva”, spune Cristian Mărgărit.

Specialiştii recomandă şi evitarea sosurilor care conţin carne.Mare atenţie și la toate semipreparatele care conţin nitrit de sodiu, un conservant folosit pentru păstrarea produselor din carne.

Printre semipreparatele care nu ne îmbolnăvesc, dar care nu au nici aport nutritiv mare, sunt piureurile instant, sau fasolea bătută făcută din fulgi. Efectul nociv al ingredientelor din semipreparate este mai mare în cazul copiilor, pentru că ei au o greutate mică. Substanțele periculoase din alimente ajung mult mai rapid în sânge, iar efectele sunt mai vizibile.

O altă problemă, recunoscută oficial până acum doar de către autorităţile americane este obezitatea cauzată de consumul de semipreparate. De aceea, medicii recomandă consumul de fructe şi legume. Dar nu numai.

„Cel mai bine este însă să previi. Să nu te îngraşi. Şi pentru asta eu le-am spus şi le spun mereu pacienţilor mei, mişcarea este aurul, dieta este argintul şi medicamentul este bronzul. Alegeţi dumneavoastră ce medalie vreţi să câştigaţi!”, a subliniat acad. prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri