TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cei mai periculoși coloranți alimentari

Data publicării:
coloranti alimentari

Dacă obișnuiți să studiați etichetele alimentelor atunci când alegeți un produs, trebuie să știți că de la E100 până la E180 sunt coloranți alimentari. Unul dintre cei mai nocivi este tartrazina sau E102.

De ce este el periculos? În primul rând pentru că induce reacții alergice, de la cele mai banale, gen urticarie, până la șocul anafilactic”, explică Lucica Grigoraşcu, medic primar endocrinolog. „În primul rând copiii sunt afectați, pentru că la ei imunitatea este în plină dezvoltare și reacțiile alergice apar mai frecvent. Ei sunt și mari consumatori de dulciuri și atunci sunt primii care sunt vizați”, subliniază medicul.

Tartrazina (E102) este folosită pentru a da culoarea galbenă unor alimente precum cașcavalul, muștarul, bomboanele, jeleurile, băuturile alcoolice și răcoritoare, mezelurile și dulciurile. O cantitate mare de tartrazină se află și în unele medicamente. Tartrazina a fost interzisă în țări precum Norvegia sau Austria. În combinație cu E210 și E215 pare să fie vinovată de cazurile de ADHD la copii. În plus, pentru că eliberează histamină, acest colorant poate da simptome neplăcute astmaticilor. Iar unele studii spun că dacă se depășește doză zilnică admisă de 7.5 miligrame pe kilogram corp, poate apărea cancerul tiroidian. Ce este de făcut?

„De exemplu, atunci când îți propui să cumperi un borcan cu muștar, muștarul poate fi colorat cu tartrazină, care nu e indicat să fie consumată, sau poate fi colorat cu curcumină sau betacaroten. Și atunci alegem borcanul cu muștar care e colorat cu betacaroten, astea sunt inscripționate pe etichetă și asta e suficient să faci o dată. Pentru că data viitoare o să începi să cunoști acele produse care conțin coloranți naturali”, spune Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut.

Un alt colorant periculos este caramelul. „Caramelul este un colorant și artificial și foarte nociv pentru sănătate. Din nefericire colorează băuturi carbogazoase foarte populare și pe care le consumă inclusiv copiii. Se găsește și în multe dulciuri”, explică Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut. „Toată lumea îl percepe ca o substanță naturală, de fapt există 4 tipuri de caramel, E 150 a b c d. Dintre care doar prima variantă, E150a, este cea naturală”, subliniază Lucica Grigoraşcu, medic primar endocrinolog.

Din păcate însă, această variantă naturală poate fi foarte ușor contrafăcută, deci ar trebui să vă feriți de toate formele de caramel, în special dacă aveți copii. „Induce întârzieri de creștere, induce sindromul hiperkinetic, ADHD-ul, induce distensii ale intestinului subțire, modificări ale musculaturii și este cel mai ușor să fie simulat din organisme modificate genetic”, spune medicul Lucica Grigoraşcu.

Caramelul mai poate fi găsit și în mezeluri, produse de patiserie, prăjituri, oțet balsamic sau chiar bere.

Un alt colorant cu efecte grave asupra sănătății este albastru briliant sau E133. „Are efecte la nivel digestiv, reacții de iritație gastrică, e implicat inclusiv în cancerul gastric”, subliniază medicul Lucica Grigoraşcu.

Însă unul dintre cei mai folosiți coloranți este fără îndoială carminul sau E120, care dă culoarea roșie. Acesta se găsește în foarte multe alimente și surpriză: nu este produs din chimicale. Carminul este un colorant dintr-un gândac. Carminul culmea a fost și el și în principiu este pe lista coloranţilor naturali, dar totuși e un gândac. Se ia gândacul, se îneacă, se usucă, se face pulbere și din pulberea aceea se face un colorant”, explică Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut.

Acidul carminic sau carminul care este de asemenea însoțit de multe reacții alergice. Este limitată în unele țări utilizarea acestuia, mai ales copiii trebuie feriți de carmin, de asemenea pentru că produce serioase efecte alergice”, spune Lucica Grigoraşcu, medic primar endocrinolog. „Uneori este trecută această denumire carmin, alteori sunt producători care au renunțat și e trecută denumirea gândăcelului. E trecut coșenilă pe etichetă”, adaugă medicul Andreea Dragomirescu.

Nu trebuie să aveți grijă doar la alimente, ci și în ce sunt ele ambalate. „Putem vorbi despre aluminiu, a cărui utilizare este interzisă ca și colorant, însă e foarte ușor de găsit în diferite produse care sunt îmbuteliate în doze sau în conserve de aluminiu. E bine să limităm consumul de băuturi din doze, pentru că el trece în produsul respectiv și e implicat inclusiv în boala Alzheimer, în cancerul de sân, în ADHD-ul la copii”, precizează medicul Lucica Grigoraşcu.

Dacă sunteți însă atenți la etichete, veți găsi și produse care conțin coloranți naturali. Lista este scurtă și ușor de reținut:

Clorofila (E140) - verde

Betacaroten E160a(ii) - galben-portocaliu

Xantofila sau luteina (E161b) - galben

Betaina (E162) - roşu

Antocianina (E163) - albastru

Curcumina (E100) - galben

În timp ce colorantii naturali sunt doar șase, lista substanțelor artificiale este în continuă creștere. Pentru a vedea lista completă a tuturor coloranţilor care vă pot îmbolnăvi, intrați pe pagina de Facebook a emisiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri