Sari la conținut

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE | Cum e medicina la ţară

Dialog între un student voluntar şi un pacient:

- Ultima oară la un medic când aţi fost?

- Nu am mai fost de atâta amar de ani!

- Cam cât?

- Aveam vreo 14-15 ani...

În această situaţie se află foarte mulţi români. Peste 10% din populaţia ţării nici măcar nu este pe lista unui medic de familie. Se întâmplă în special în zonele rurale. De aceea, de cinci ani, aproximativ 30 de studenţi la medicina împreună cu câţiva medici voluntari oferă consultaţii gratuite celor care nu au acces la o examinare de specialitate.

"Am venit cu mâinile noastre. Îi consultăm, le facem un examen clinic general, cu ceea ce ştim noi, ceea ce am învăţat la facultate. În afară de asta, am venit cu glucometre, le testăm glicemia, am venit cu electrocardiograf, cu ecograf, cu aparatele de la oftalmologie" spune Alexandra Ion, student voluntar.

Timp de două zile, şcoala din Târnava s-a transformat în dispensar. Ore în şir, oamenii au aşteptat în faţa cabinetelor improvizate pentru a fi văzuţi de medicii voluntari. Fiecare dintre ei a beneficiat de analize standard, examen clinic şi, în funcţie de rezultate, de un consult de specialitate. Alexandra Ion este una dintre coordonatoarele proiectului. Pentru ea voluntariatul a devenit o misiune foarte importantă.

Alexandra Ion, student voluntar, completează: "Mă dezvoltă ca om şi cred că e aşa pentru fiecare dintre noi"

La fel de pasionată este şi Anodine. Tânăra a venit din Africa cu o bursă şi studiază la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Se dedică acestei cauze de mai bine de trei ani. "De când eram mică simţeam că trebuie să salvez oamenii. -- eu când vedeam medic, simţeam că văd un erou şi voiam şi eu să ajung să ajut pe cineva ... mă face să îmi dau seama că într un fel sunt cât de cât norocoasă şi aş fi vrut să pot să fac ceva mai mult pentru ei" spune Anodine Wishihwe, voluntar.

La Târnava medicul de familie vine din Mediaş, de la cinci kilometri distanţă de localitate. Oferă consultaţii aproape zilnic, însă timpul nu-i ajunge niciodată ca să se ocupe de cei 2000 de locuitori. Aşa că, proiectul voluntarilor a venit ca o mană cerească. Peste 200 de adulţi şi 100 de copii au fost consultaţi weekendul trecut. Pentru cei mai mulţi dintre ei, aceasta a fost prima vizită la un specialist.

Vasile Strejea, 67 de ani: "nu pot să citesc aşa bine. la distanţă văd. la mai aproape aşa... nu am mai fost până acum".

Maria Stănilă, 74 de ani: "mi-a spus o femeie şi aşa am venit. ieri nu am putut. Am vrut mai mult pentru inimă, că obosesc aşa mult la drum. la cardiolog chiar nu am fost... "

Caravana studenţilor a ajuns la ediţia 34. Până acum, mii de oameni din zeci de sate au beneficiat de consultaţii gratuite datorită lor. Şi nu de puţine ori, medicii au descoperit boli grave şi au salvat astfel vieţi.

Anodine Wishihwe, voluntar, spune: "îndrăznesc să cred că o să ajungem să schimbăm lumea peste 10-20 de ani. cred că nu o să mai fie oameni care nu o să ştie măcar un stil de viaţă cât de cât aproape de normal"

Dr. Rizoiu Andi Cristian, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, întăreşte acest lucru: " eu zic că acţiunea noastră a fost foarte utilă-- faptul că suntem medici --e o meserie care ne obligă să facem bine oamenilor"

Tinerii studenţi la medicină speră că acţiunile lor vor face din România o ţară mai puţin bolnavă.