TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum poate fi tratată insomnia

Data publicării:
insomnia

De-a lungul vieţii, o persoană din trei se va confruntă cu un episod de insomnie, spun statisticile. Minutele sunt percepute că ore. Patul devine instrument de tortură. Aşternuturile, capcane.

Dar consecinţele unei nopţi nedormite se observă abia în timpul zilei. Reacţii întârziate, probleme la serviciu, dificultate la condus – acestea sunt doar câteva semne.

Şi, tot potrivit statisticilor, de două ori mai expuse sunt femeile.

Devenim irascibili, ne concentrăm greu, memoria de scurtă durata este afectată. Adică nu reţin, uit de la mâna până la gură, uit imediat. Partea asta care ţine de concentrare, de memorare, de procesare a gândurilor, pentru că sunt legate cumva... Creierul este afectat în totalitate, mintea este afectată în totalitate”, avertizează dr. Crista Darie, psiholog.

Chiar şi viaţă de cuplu este afectată. Cei mai mulţi pacienţi nu îşi dau seama că au nevoie de ajutorul unui medic şi lasă mult timp să treacă până să fie diagnosticaţi.

Dacă insomnia durează câteva săptămâni, este o insomnie tranzitorie. Dacă perioada aceasta se prelungeşte la câteva luni bune, atunci vorbim deja de o insomnie cronică”, explică dr. Ramona Constantinescu, medic specialist neurolog.

Cauzele pentru care cineva îşi poate pierde somnul sunt de cele mai multe ori psihologice. Adică stresul, pierderea unei persoane dragi sau de cele mai multe ori grijă zilei de mâine.

Stresul acesta descarcă aceiaşi hormoni că atunci când creierul percepe că viaţa ne este în pericol: adrenalină, cortizon. Astea pun instantaneu în funcţiune mecanismele acelea de luptă, fugi sau paralizează care se declanşează în momentul în care viaţă ne-ar fi în pericol”, explică dr. Crista Darie.

Sfaturi de la psihologi

Mai exact somnul dispare atunci când mintea este conştientă, în loc să fie relaxată şi să ne permită să dormim. Pentru a lasă mintea să se relaxeze, psihologii vin cu un sfat: „Cu mâna mea, fizic, pe o hârtie, fizic, nu îmi imaginez, şi îmi scriu, mă frământă asta, să mă ocup de chestia asta, mâine dau telefonul asta, mâine mai am să fac lucrul asta, am de plătit o grămadă, mi-am pierdut somnul pentru chestia asta”, spune dr. Crista Darie.

Iar în mod simbolic, hârtia se pune în altă camera.

Dacă astfel de tehnici nu funcţionează şi nu reuşiţi să scăpaţi de griji, următorul pas este să mergeţi la un psiholog. Astfel veţi scapă de frici şi nelinişti, iar nopţile vor fi din nou odihnitoare. În unele cazuri, însă, insomnia este provocată de afecţiuni neurologice, aşa că psihologul va va recomandă să mergeţi la un medic neurolog.

Pacientul ajunge la medic, de obicei, pentru că simte şi familia de obicei nu îl crede sau îl consideră nebun, dar el chiar are nişte senzaţii particulare, de picioare care i se zbat singure, simte furnici sau lucruri care se mişcă pe sub piele, se scarpină, masează, ridică. Are senzaţia că totul se ameliorează atunci când îşi mişcă picioarele. Evident că nu poţi să dormi în astfel de condiţii”, explică dr. Ramona Constantinescu, medic specialist neurolog.

În aceste cazuri, este vorba în realitate de o boală neurologică şi nu nervoasă, numită boală picioarelor neliniştite. Şi nu este singură problema neurologică. Insomnie mai pot avea şi pacienţii cu Parkinson, Alzheimer sau demenţă.

În alte cazuri, poate fi nevoie chiar de vizită la un medic pneumolog specializat în somnologie.

Deprivarea de somn determină, mai întâi, agitaţie, nemulţumire, după care ajungem în sfera halucinațiilor, după care, după o anumită perioada de deprivare de somn, sistemul imunitar - care se reface în timul somnului - nu se mai reface şi, în general, persoanele astea ajung să moară prin infecţii şi prin febră”, precizează dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog.

Atenție la somnifere!

Sindromul de apnee în somn nu îi lasă pe pacienţi să se odihnească aşa cum trebuie în timpul nopţii, iar ziua mulţi dintre ei sunt somnolenţi, iar unii chiar adorm la volan.

Multe dintre persoanele care nu reuşesc să pună însă geană pe geană, apelează nu la medic, ci la medicamente.

Atenţie, însă, la abuzul de somnifere! „Pot provoca dependenţă și pot să nu mai aibă niciun efect sau, în mod paradoxal pacientul să nu poată să mai doarmă prin abuz medicamentos. Nu tratează boală, tratează doar efectul, respectiv lipsa de somn” dr. Ramona Constantinescu, medic specialist neurolog.

Cu cât pacienţii se prezintă la medic mai devreme, cu atât problema lor poate fi tratată mai repede, mai uşor şi mai eficient. Dacă va confruntaţi aşadar cu tulburări ale somnului, gândiţi-va că sănătatea dumneavoastră se înrăutăţeşte cu fiecare noapte nedormită, pentru că lipsa somnului îşi pune amprenta pe întreg organismul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri