„TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE”. Mit și adevăr despre beneficiile oțetului

Data publicării:
otet-1

Conform credinţei populare, oţetul, în special cel de mere, ne scapă de multe probleme. Dacă atunci când erați mici bunicii vă sfătuiau să vă limpeziți părul cu oţet pentru a vă feri de diferiţi paraziţi ai scalpului, cercetări recente au dovedit că nu ajută cu nimic. În schimb, oţetul poate fi folositor într-o anumită măsură pentru a scădea cantitatea de colesterol din sânge.

„Este un studiu făcut în Japonia în 2006 pe 15 şoareci, - atenţie, şoareci!- , deci nu tot ce se descoperă la şoareci este valabil şi pentru oameni”, spune nutriționistul Cori Grămescu.

În plus, un alt studiu arată că oţetul poate îmbunătăţi nivelul glicemiei cu 4-6%.

„Oţetul tradiţional este bun pentru a îmbunătăţi metabolismul, în special pentru reducerea rezistenţei la insulină, chiar scăderea glicemiei, evident, în cantităţi mici”, precizează Cristian Mărgărit, consultant în nutriție.

Mai exact două linguriţe pe zi. Rezultatul nu este însă deloc remarcabil şi bineînţeles că este nevoie şi de tratament. Oţetul este însă cel mai des folosit în diete.

„Este o foarte mare greşeală să facem asta. În primul rând oţetul conţine acid acetic, care este un ingredient cu un PH foarte mic, acid, există riscul să facem chiar gastrită dacă avem o predispoziţie, există riscul să ne agraveze refluxul gastroesofagian, pe lângă faptul că este un ingredient foarte neplăcut la gust”, spune Cori Grămescu.

În plus, consumat pe termen lung şi în cantităţi mari, oţetul poate cauza scăderea nivelului de potasiu din oase. De aceea, persoanele cu osteoporoză ar fi bine să stea departe de murături. Iar persoanele fără probleme de sănătate ar fi bine să îl consume cu moderaţie.

„Cât punem în mod normal în salate, în alternanţă cu alte surse de gust acru. Trebuie alternat cu zeamă de lămâie, care este mult mai indicată decât oţetul de mere şi dacă totuşi folosim acest ingredient constant în alimentaţia noastră, este bine că întotdeauna să îl consumăm cu legume alcaline că să îi scădem din proprietăţile acide foarte ridicate. Deci în niciun caz nu trebuie băut pe stomacul gol”, explică nutriționistul.

Iar dacă tot folosiţi oţet, ar fi bine să alegeţi unul de calitate, pentru că există pe piaţă şi sortimente de sinteză. Aşa că trebuie mereu urmărită eticheta.

„Ar trebui să fie un singur ingredient şi ar trebui să se facă precizarea că este fermentat din substratul respectiv: mere, orez sau struguri, deci în niciun caz obţinut din oţet industrial, apă şi cine ştie ce alte ingrediente, se pot pune coloranţi în ele, se pot pune diverşi alţi aditivi care pot să te păcălească să cumperi un alt produs care nu este oţetul tradiţional”, explică Cristian Mărgărit.

De multe ori, în oţeturile obţinute industrial există şi aditivi periculoşi. Pentru a fi siguri de calitatea oţetului un alt sfat este să fiţi atenţi la culoare.

„Dacă ne uităm la oţetul acela din vin distilat, produs industrial el e foarte limpede, cu un miros foarte pronunţat. Oţetul de mere natural e mai gălbui, dacă e nefiltrat e chiar uşor tulbure şi are depuneri pe fund şi aceste depuneri sunt absolut normale”, mai spune Cori Grămescu.

Dacă aveţi deja oţet industrial acasă, nu îl aruncaţi. Este şi el folositor, doar că nu în alimentaţie, ci la curăţenie. Dacă îl amestecaţi cu apă şi bicarbonat de sodiu puteţi curăţa gresia şi faianţa din baie.

„O altă reţetă este compusă din sare şi oţet şi o puteţi folosi pentru a şterge bateriile cromate din bucătărie. Soluţia aceasta vă va ajută să căpătaţi luciul de la baterii şi să înlăturaţi urmele şi depunerile de calcar. Veţi folosi două linguriţe de sare şi o linguriţă de oţet. Veţi amesteca foarte bine până veţi topi şi veţi obţine o pastă nu foarte abrazivă cu care veţi curăţa bateria. Amestecul acesta se pune pe burete şi curăţaţi cu ajutorul buretelui”, explică Irina Vochiță, health coach.

Iar pentru a curăţa cuptorul cu microunde mai uşor, puneţi înăuntru o cană cu apă şi câteva linguri de oţet şi porniţi-l pentru câteva minute. Această compoziţie va înmuia grăsimea depusă. În afară de oţetul clasic, există şi cunoscutul oţet balsamic. Pentru a-l găsi pe cel autentic, apelaţi la aceeaşi regulă: citiţi cu atenţie eticheta. Dacă lista de ingrediente este lungă, nu-l cumpăraţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri