TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Nașterea naturală versus cezariana

Data publicării:
bebelusi maternitate

Primele cauze prin care o naştere naturală se poate transforma într-o cezariană o reprezintă poziţiile anormale ale fătului sau o greutate mare.

În timpul travaliului, uneori poate să apară o suferinţă fetală, care imediat poate să transforme o naştere naturală într-o cezariană de urgenţă. „Mama nu respiră cum trebuie, copilul nu se oxigenează şi când ea intră în perioada travaliului activ lucrul acesta poate să îl afecteze. Alteori poate este vorba de un cordon în jurul gâtului mai scurt, care odată cu declanşarea travaliului începe să îl strângă, sau sângerări care pur şi simplu apar în timpul travaliului, tulburări de dinamică uterină, care nu sunt rezolvate nici chiar printr-o intervenţie medicamentoasă. Sunt câteva dintre situaţiile care pot duce la această decizie”, explică Vania Limban, moașă.

Femeile nu trebuie însă să fie speriate de aceste posibilităţi. În majoritatea cazurilor, ecografiile făcute la timp îndepărtează cele mai multe riscuri ale unei cezariene neprogramate.

„O femeie care vrea să nască natural are nişte resurse pe care ea poate folosi: respiraţii, poziţii gravitaţionale, relaxare, masaj. Dacă le îmbină în timpul travaliului, durata travaliului se scurtează foarte mult : de la 12-14 ore până la 4-6 ore, iar pe de altă parte chiar durerea este altfel percepută de femeie, pentru că durerea care se instalează natural, datorită oxitocinei secretate de corpul gravidei, este recunoscută de neuroni, ce răspund cu o secreţie de endorfine”, subliniază moașa.

O naştere naturală este mult mai sănătoasă atât pentru mama, cât şi pentru făt. Recuperarea în acest caz este imediată. Refacerea în urmă unei cezariene durează şi câteva săptămâni. Medicii atrag atenţia că, dacă o viitoare mama îşi face regulat ecografiile şi monitorizează sarcina, riscurile unei cezariene de urgenţă pot fi evitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri