TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. „Remedii” pentru a scăpa de frica ce ne poate îmbolnăvi

Data publicării:
frica

Ioan Gyuri Pascu a fost întotdeauna o fire veselă. A făcut oamenii să râdă, însă puţină lume ştia prin ce probleme trece. În anul 2010, tensiunile acumulate i-au pus viaţa în pericol. „Prins aşa, în stresul cotidian, mi-am abandonat puţin menirea mea. Chiar am avut vreo doi ani când vedeam ce se întâmplă în ţară, simţeam că nu mai am niciun rost, vedeam că nu se difuzează cântecele mele la radio şi îmi spuneam: domne, nu mai are rost să mai fac şi probabil asta s-a transmis, în timp mi s-a dat un semnal de alarmă”, povestește el.

Acel semnal de alarmă a fost un accident vascular cerebral. Statisticile arată că la fiecare european mort după un accident vascular cerebral, pier patru români din aceeași cauză. Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu a trecut însă cu bine de acest hop şi crede că starea sa psihică i-a provocat boala.

Despre frică a vorbit şi în cadrul unui atelier de terapie în faţa a peste 20 de oameni: „În ultimul timp am avut această semi-obsesie cu frică versus iubire sau frică topită de iubire, vindecarea fricii pentru a fi pur şi simplu. Am zis să facem această temă ''Frica de frică''.

În plus, prin cărţile pe care le scrie încă din 2005, Ioan Gyuri Pascu le arată oamenilor cum să fie optimişti şi să se ferească de boli: „Oamenii îşi închipuie că boala naşte suferinţă şi eu i-aş contrazice, le-aş spune că nu boala naşte suferinţă, ci suferinţa naşte boală. Şi suferinţa vine în urma aşteptărilor neîmplinite, în urma tuturor fructelor fricii. Şi când înlocuieşti frica cu iubirea, cu cât mai mult o poţi înlocui cu atât mai multă sănătate, pace va fi în lume. „Frica împreună cu stresul pot genera producerea în sânge de adrenalină sau de cortizon, hormonul stresului, care pe termen lung pot afecta buna funcţionare a organelor interne”, explică Monica Burcea, psihoterapeut.

Cel mai important este să învăţăm să ne cunoaştem organismul. „Toată chestia este să găseşti pacea înăuntrul tău şi să ştii cine eşti, sa nu îţi tot doreşti să fii cineva, să nu judeci. Ăsta e un lucru uşor şi greu de obţinut, să pui totdeauna inima şi mintea şi trupul la un loc”, subliniază Gyuri Pascu.

În plus, vestea bună este că cel mai bun instrument de a lupta cu fricile noastre este gândirea pozitivă. „În momentul în care ne gândim că ziua va fi ok, că lucrurile vor decurge lin şi vom reuşi să ne îndeplinim obiectivele, atunci cu siguranţă ele chiar se întâmplă, legea atracţiei chiar funcţionează”, subliniază Monica Burcea, psihoterapeut.

Dar cum putem scăpa de gândurile negative şi, implicit, de frică? „Ne luăm gândurile, le curăţim, încercăm să le transformăm, să le îmbrăcăm în haine noi. Contează foarte mult cum alegem noi să gândim, cum alegem noi să ne privim viaţa şi cum alegem să ne privească ceilalţi. Ne este la îndemână să fim pesimişti, dar la fel de îndemână ne este să fim şi optimişti, să fim încrezători şi să ne descoperim potenţialul”, mai spune psihoterapeutul.

Aşadar, zâmbiţi cât mai des şi priviţi întotdeauna partea plină a paharului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri