TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Trucuri pentru scăderea febrei

Data publicării:
febra

„Până la 38.5 grade putem considera că nu este febră, ci subfebrilitate. Aceasta poate apărea într-o mulțime de situații fiziologice, de altfel. La copii oboseala, joaca excesivă spre seară, la adulți deshidratare excesivă după o zi de plajă, deci cu alte cuvinte nu o putem considera febră. Dacă aceasta temperatură, 37 jumătate-38 produce un disconformt se poate face hidratare, se poate face expunere la aer rece, la răcoare sau, dacă nu este contraindicat, se poate face un duș mai răcoros”, explică medicul Sorin Cadar.

„Multă lume privește febra ca pe un dușman și se sperie, dar nu este corect, febra este un aliat. Trebuie să gândim puțin metaforic: sistemul imunitar e ca armata unei țări, la granițe stau grănicerii, în interior polițiștii. N-o să vedem niciodată tancurile, marina și aviația în viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar are niște celule de apărare la granițe la nivelul tegumentului, la nivelul mucoaselor digestive, bucale, urogenitale. Aceștia sunt grănicerii”, spune el.

„În interior mai sunt niște celule care umblă prin organism și cum detectează ceva în organism, imediat rezolvă. Aceștia sunt polițiștii. În situația în care apare un agresor puternic, serios, primii care vor lua contact cu acest agresor vor fi grănicerii - la nivelul pielii și la nivelul mucoaselor. În urma acestei lupte reiese o substanță care se duce la nivelul creierului și avertizează creierul - guvernul - că are loc o luptă. Creierul emite o altă substanță către centrul termoreglator, acesta ridică temperatura corpului și atunci iese armata, care până atunci stă în organele sitemului reticoloendotelial, adică în amigdale, în ganglioni, în splină, în măduva spinării”, subliniază medicul. 

„Peste 38.5 grade începe administrarea de medicamente: antiinflamatoare nesteroidice care sunt cunoscute - ibuprofen, acid acetilsalicilic, paracetamol - acestea se dau într-o rată suficient de frecventă pentru a ține temperatura sub control undeva în zona 38. De cele mai multe ori părinții greșesc prin administrarea de cantități prea mici și prea rar. Dacă temperatura persistă peste 38.5 trei zile, atunci se pare că sistemul imunitar, armata, nu este suficient de competent și atunci trebuie să chemăm ajutoare. Aceste ajutoare se numesc antibiotice”, explică medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri